Çin ordusundan ABD'ye 'askeri rapor' eleştirisi

Çin Savunma Bakanlığı, ABD'nin raporuna "kararlı bir şekilde karşı" olduklarını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PEKİN  - Çin ordusu, ABD'nin Çin askeri büyümesi ve şeffaflığıyla ilgili yayımladığı raporu eleştirerek, "kararlı bir şekilde karşı" olduklarını açıkladı.  

Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Gıng Yenşıng, ABD'nin Çin ordusun tehdidi ve şeffaf olmadığı yönündeki iddiaların "klişe" olduğunu söyledi. Gıng, ABD'nin Asya-Pasifik bölgesindeki egemenlik sorunlarına ilişkin "yanlış sinyaller" gönderdiğini, dolayısıyla "ortalığı karıştırdığını" savundu.  

ABD'nin "çifte standart" uyguladığını söyleyen Gıng, ABD'nin son yıllarda Çin'in birkaç katı askeri harcama yaptığını ifade etti.  

Gıng, ABD'nin Çin ile "yeni model iki ülke ve askeri ilişkiler" kurma yönündeki samimiyetini sorgulayarak, "ABD'nin daha önce Çin ordusu ile diyalog ve işbirliği artırmak adına söz verdiğini" hatırlattı.  

ABD'yi iki ülke arasındaki askeri ilişkilerin sağlıklı ve istikrarlı gelişmesi adına daha pratik eylemler yapmaya çağıran Gıng, Washington yönetiminin bu konuda daha fazla samimiyet göstermesi gerektiğini sözlerine ekledi. 

Pentagon'un geçen hafta Amerikan Kongresi'ne sunduğu "Çin'in askeri gücü" adlı raporda, Çin'in yeni nesil roketler geliştirdiği, hava ve donanma kuvvetlerini güçlendirdiği, Pekin yönetiminin siber ve elektronik harp için yatırım yaptığı öne sürülmüştü.  

Pekin yönetimi martta açıkladığı 2014 bütçesinde, 132 milyar doların askeri harcamalara ayrılacağını belirtmişti. Bu rakam, ülke bütçesinin yüzde 12,2'sine karşılık geliyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir