Çin PMI nihai verisi 47.8'e geriledi
Çin fabrikalarında görülen yavaşlama daha fazla politika desteği tartışmalarını tetikliyor.
Çin'de fabrika aktivitesi Temmuz ayında ilk tahminlerden daha çok daralma göstererek yeni siparişlerde yaşanan düşüşle beraber son iki yılın en büyük daralmasını yaşarken, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin istikrara kavuştuğuna dair umutları da boşa çıkardı.
Fabrikalarda yavaşlama olduğunu gösteren veriler haftasonu açıklanan ve imalat şirketlerinde büyümenin beklenmedik bir şekilde durduğunu gösteren raporun ardından açıklandı ve zorlanan ekonominin daha fazla desteğe ihtiyaç duyabileceği tartışmalarını ortaya çıkardı.
Geniş çaplı bir piyasa çöküşü ihtimali Çinli politika yapıcıların biraz daha acele etmesine neden olurken, birçok analist önümüzdeki haftalarda yeni önlemlerin açıklanabileceğini düşünüyor. Caixin/Markit Çin PMI nihai verisi Haziran'da 49.4'ten Temmuz'da 47.8'e geriledi ve Temmuz 2013'ten bu yana en düşük seviyeye indi.
Bu rakam öncü veri olan 48.2'nin altında kalırken, aynı zamanda daralmanın üst üste beşinci aya taşındığını da gösterdi. Yeni siparişler Haziran ayındaki büyümenin ardından Temmuz'da yeniden daralırken, fabrika üretimi de üst üste üçüncü ay gerileyerek 47.1'e indi ve üç buçuk yılın en düşük seviyesine geriledi.
Kötüleşen şartlar şirketlerin üst üste yirmi birinci ay işçi çıkarmasına neden olurken, fabrikalar da gittikçe artan rekabetten dolayı satış fiyatlarını altı ayın en düşük seviyesine çekti.
Fakat buna rağmen bazı ekonomistler kötü gelen Temmuz ayı verilerine çok fazla yoğunlaşmamak gerektiğini ve fabrikalardaki bu yavaşlamanın geçici olabileceğini söylüyor. Örneğin imalat merkezleri olan Zhejiang ve Guangdong'da yaşanan yaz fırtınalarının üretime negatif etki etmiş olabileceği söyleniyor.