Çin ucuz Yuan'da kararlı

IMF, Yuan'ın hala düşük değerli olduğunu vurguluyor. Buna karşı çıkan Çin, "Yuan'a odaklanmak global krizi çözmeyecektir" diyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Çin'e yönelik, ihracatta avantajlı konuma geçmek için para birimi Yuan'ın değerinin düşük tutulduğu yönünde eleştiriler tüm dünyada sürüyor. IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, bugün yaptığı açıklamada, Yuan'ın düşük değerli olmaya devam ettiğini söyledi. Pekin yönetimi ise Yuan'a odaklanmanın ekonomik krizi çözmeyeceğini savunuyor.

Dominique Straus Kahn, Avrupa Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada, küresel ekonomideki belirsizliklerle mücadele etmek için bazı ülkelerin döviz kurunu düzeltmesinin gerekliliğine dikkat çekerek "IMF açısından baktığımızda Yuan halen çok fazla düşük değerli" dedi.

ABD ve Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere Çin'le ticaretini sürdüren bazı ülkeler, geçtiğimiz günlerde bir mektup yayımlayarak, Obama yönetiminden Çin'e yaptırım uygulamasını istedi. Bu konuda nasıl bir uygulamanın yapılacağı merakla bekleniyor.

Çin yönetimi: Abartılıyor

Çin yönetimi ise iddialara tamamen karşı çıkıyor. Yaşanan global krize Yuan'ın neden olmadığını savunan Çin Ticaret Bakanlığı yetkilileri, konunun aşırı derecede abartıldığını vurgulayarak "Yuan'ın değerinin yükseltilmesi global ekonomideki dengesizliği çözmek için sihirli değnek olmayacaktır" yorumu yapıyor.

Çin Başbakanı Wen Jiabao, ABD ile son zamanlarda aralarında olan gerginliğin nedeninin Washington’ın hatası olduğunu söylüyor ve Tayvan’a yapılan silah satışı ile Beyaz Saray’ın Dalai Lama ile buluşmasına dikkat çekiyor.

Jiabao, Yuan'ın değerinin kasıtlı olarak düşük tutma gibi bir durumun söz konusu olmadığının da altını çiziyor.

2005 yılına kadar Yuan’ın değeri ABD dolarına bağlıydı ve yüzde 20 oranında artış göstermesine izin veriliyordu. 2008 krizinde Çin mallarına olan talep düşünce ve Çin fabrikaları kapanmaya başlayınca döviz kurunu sabitleme çalışmalarına gidildi. ABD meclis üyeleri ve ticaret grupları Yuan’ın değerinin aslında ABD doları karşısında olması gerekenden yüzde 40 daha düşük değerde tutulduğunu belirtiyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir