Çin ve Brexit küresel büyüme için risk

ECB küresel büyümenin gelecek yıl hızlanmasının beklendiğini ancak Çin ve İngiltere'den kaynaklanan riskler bulunduğunu açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Merkez Bankası (ECB), küresel büyümenin gelecek yıl hızlanmasının beklendiğini ancak Çin gibi gelişmekte olan ekonomilerden ve İngiltere'nin Avrupa
Birliği'nden çıkışından kaynaklanan riskler bulunduğunu açıkladı.

ECB bugün açıkladığı ekonomik bültende, küresel büyümenin yolunda gideceğini ancak dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD'de beklenen toparlanmaya rağmen, küresel toparlanmanın hem aşamalı hem de belirsizliklere açık olacağı belirtildi.

Bültende, "Önemli bir aşağı yönlü risk, Çin dahil gelişmekte olan ekonomilerde ciddi bir yavaşlama olmasıdır" deniliyor. "Finansman koşullarının daralması ve siyasi belirsizliğin artması halen var olan makroekonomik dengesizlikleri ağırlaştırabilir,  üveni sarsabilir ve beklenmedik ölçüde ağır bir yavaşlamaya yol açabilir."

ECB bülteni, kurumun eylül ayında yaptığı faiz toplantısında ele alınan görüşlerle büyük ölçüde uyumlu. ECB, "Çin'deki ekonomik dönüşümden kaynaklanan politika belirsizliği, küresel bir finansal volatilite artışına yol açabilir" dedi.

Her ne kadar Brexit'in etkisi şimdiye kadar sınırlı olduysa ve bazı analistler karamsar görüşlerini değiştirdilerse de, ECB bu konuda en kötünün henüz geride kalmamış olabileceğini vurguladı.

"Birleşik Krallığın Avrupa Birliği'nden ayrılmasının ekonomik sonuçları beklenenden daha kötü olabilir. Bu durum belirsizliği artırabilir ve bunun etkileri ticaret, iş dünyası ve yatırımlar üzerinde hissedilebilir."

ECB, "Parasal ve mali kolaylıkların İngiliz ekonomisini desteklemesi beklenirse de müzakereler konusundaki kurumsal ve siyasi belirsizliğin, iç talebi ve özellikle yatırımları etkilemesi mümkündür" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir