Çin'de ekonomik beklentiler düşük

Dünya ekonomisinin lokomotifi konumundaki Çin'de ekonomik verilerinin ağustosta da düşük kalması bekleniyor. Analistler bu durumun küresel piyasalarda ikinci tedirginlik dalgası yaratabileceğini düşünüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çin'den önümüzdeki haftalarda açıklanacak olan bir dizi ekonomik veri dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde daha fazla zayıflama olduğunu göstererek hem Beijing'in yeni parasal destek önlemleri almasını gerektirebilir hem de küresel piyasalarda tedirginlik yaratabilir.

Çin'de sanayi üretimi geçtiğimiz ay artış gösterse de Reuters tarafından gerçekleştirilen bir anket ihracat ve ithalatın düşmeye devam ettiğini ve sabit getirili varlıklardaki büyümenin son birkaç yılın en düşük seviyesine indiğini gösterdi.

Yeni kredi oranlarının Temmuz ayında keskin bir düşüş yaşadığı tahmin edilirken, imalatçılar da daha çok iş yapabilmek için fiyatlarda indirime gitti.Düşük ekonomik verilerin ve gerek içeride gerekse dışarıda talebin düşmesiyle Çin'e üçüncü çeyrek ekonomik büyüme rakamının yüzde 7'nin altına düşebileceği tahmin ediliyor.

Çin'den son dönemlerde gelen zayıf fabrika aktivitesi verileri sonrası ekonominin sert bir inişe doğru giderek küresel ekonomiyi tehlikeye sokacağına dair endişeler artıyor.

Öte yandan hükümet 11 Ağustos'ta gerçekleştirdiği sürprizdevalüasyonun ardından yuanda istikrarı sağlamakta zorlanırken, ülkenin Haziran ortasından bu yana borsalarında yüzde 40'lık düşüşe neden olan satışları da engelleyemedi.

Reuters tarafından görüşleri alınan 20 analistin tahmin medyanına göre Temmuz ayında yüzde 8.3 düşen ihracatın ağustos ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6 gerilemesi bekleniyor.

Yine Temmuz ayında yüzde 8.1 kayıp yaşayan ithalattaki düşüşlerin devam etmesi ve üst üste 10. aya girmesi bekleniyor. Çin'in ithalatının hem düşük küresel emtia piyasalarını hem de yumuşak yerel talebi yansıtarak ağustos ayında yüzde 8.2 gerileme kaydetmesi bekleniyor.

Fabrika aktivitesinin ise Temmuz ayının yüzde 6'lık büyümesinin hafif üzerine çıkarak yüzde 6.4 olarak gerçekleşmesi beklense de zayıf talep ve aşırı kapasiteden dolayı sağlam bir büyüme trendine dair şimdilik çok fazla işaret yok.

Bu konularda ilginizi çekebilir