Çin'de kentleşme oranı bilinenden düşük seviyede
Çin Sosyal Bilimler Akademisi, ülkedeki kentleşme oranının geçen yıl açıklandığından yüzde 10 daha düşük olduğunu bildirdi.
ŞANGHAY - Çin Sosyal Bilimler Akademisi, ülkedeki kentleşme oranını yüzde 42,2 olarak açıkladı. "Çin'de kentleşme" adlı mavi kitapta kent ve kasabalarda yaşayan nüfus oranının, Çin İstatistik Kurumu'nun geçen sene açıkladığı yüzde 52,6 oranından yüzde 10,4 daha düşük olduğu belirtildi.
Kırsal kesimdeki halkın kent ve kasabalara göç oranının istikrarlı bir şekilde artmaya devam ettiği vurgulanırken, kentlerdeki toplam göçmen işçi sayısının 240 milyon olduğuna işaret edildi.
Şehir ve kasabalarda yaşayan göçmen işçilerin, yerel kentli halkla aynı sosyal güvence ve şartlara sahip olmasının önünde halen, kültürel, bürokratik ve yapısal engellerin bulunduğu aktarıldı.
Çin'in 2030 yılına kadar 390 milyon kırsal nüfusu, şehirlere kentli olarak entegre etme ihtiyacı duyacağı kaydedilerek, bu süreçte hükümetin 51 trilyon Yüen (yaklaşık 16 trilyon TL) tutarında kamu harcaması yapacağı öngörüldü.
Hükümetin köylerden kentlere göç eden çiftçi nüfusun kentleşme sorununu 2025 yılına kadar çözmesinin, gerçekçi ve makul bir hedef olduğu açıklandı.
1 milyar 340 milyonluk dev nüfusuyla dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin'de yaklaşık her altı kişiden biri, göçmen işçi olarak farklı eyalet ya da şehirlerde yaşıyor.