Çin'in en büyük kara para çetesi çökertildi

Çin'de yaklaşık 64 milyar dolar aklayan kara para çetesinden yaklaşık 100 kişi gözaltına alındı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çin'in doğusunda 410 milyar yüenlik (64 milyar dolar) işlem gerçekleştiren ülkenin en büyük kara para aklama şebekesi çökertildi.  

Şinhua ajansının haberinde, Çin Kamu Güvenliği Bakanlığı ve polis yetkilileri, ülkenin doğusundaki Cıciang eyaletinde, ülkede şimdiye kadar işlem kapasitesi en büyük kara para aklama şebekesinin çökertildiğini, geçen yıl eylül ayından bu yana yürütülen soruşturma çerçevesinde sekiz çeteden toplam 100 zanlının gözaltına alındığını bildirdi.  

Şebeke üyelerinin Hong Kong'da bulunan ve onlarca paravan şirket çalıştıran Zhao isimli çete lideri tarafından bir araya getirildiği, paravan şirketlerin döviz işlemleri ve kara para aklama işlemi yaptıkları belirtildi. 

Bir çete lideri, Şinhua muhabirine yaptığı açıklamada, "Birçok müşteri döviz ticaretinde Çin'in katı gözetim ve denetiminden kaçmak istedi. Bir çeteler bu sayede günde 50 bin yüen (yaklaşık 8 bin dolar) kazanabilir" diye konuştu. 

Polisin 2014 yılı aralık ayında 56 şüpheli için yakalama, 3 binden fazla banka hesabı için dondurma kararı çıkardığı, polisin 1,3 milyon şüpheli işlemi tespit etmesinin bir yıl aldığı kaydedildi. 

Bakanlığa göre ağustos ayından bu yana uygunsuz işlem yapan 37 bankanın da faaliyetlerini durdurdu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir