Çin'in en zenginlerinden Guo gözaltında

Çin'in en zengin işadamlarından Fosun Gurubu Başkanı Guo Guangçang gözaltına alındı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Çin'in en zengin iş adamlarından, dünden beri kendisinden haber alınamayan Fosun Grubu Başkanı Guo Guangçang'ın gözaltında olduğu bildirildi.

Ülkenin en büyük özel sektör şirketler grubu Fosun'dan internet aracılığıyla yapılan açıklamada, Guo'nun hukuki işlem ve soruşturmaya yardımcı olması amacıyla gözaltına alındığı belirtildi.

Guo'nun kaybolduğuna dair haberlerin yayılmasının ardından Fosun Grubu tarafından Hong Kong Borsası'ndaki işlemleri durdurulan şirket hisselerinin pazartesiden itibaren tekrar işlem görmeye başlayacağı vurgulandı.

Fosun yetkilileri, dünden bu yana Guo'ya ulaşmaya çalıştıklarını ancak kendisinden haber alamadıklarını açıklamıştı.

Yolsuzluk suçundan gözaltında

Çin'deki sosyal paylaşım sitelerinde Guo'nun, Hong Kong'dan uçakla Şanghay'a gittiği, havaalanına iner inmez polisler tarafından rüşvet ve yolsuzluk suçlamasıyla gözaltına alındığı iddia edilmişti.

Guo'nun, Fosun Grubu hisselerinin yüzde 45,84'ünün yanı sıra başka şirketlerin de hisselerine sahip olduğu ifade edilmişti.

Guo hakkında, bazı devlet şirketlerini yönetirken yaklaşık 30 milyon dolar yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle 18 yıl hapis cezasına çarptırılan Vang Zongnan'la uygunsuz bağlantıları olduğu iddiasıyla dava açılmıştı.

Mahkeme heyeti, Vang'ın görevini kötüye kullanarak Fosun Grubu'yla çıkar amaçlı iş yaptığına, Guo'nun 2003 yılında iki villayı değerinin çok altında fiyata Vang'ın anne ve babasına sattığına dair kanıtlar bulunduğunu açıklamıştı. 

Dünyanın en zengin 11'inci kişisi

Emlak, madencilik, perakende ve yatırım firmalarının kuruculuğunu ve yöneticiliğini yapan Guo, son birkaç yılda iş alanını finans, sigorta sektörlerinin yanı sıra ABD, Avrupa ve Asya'daki bazı firmaları da kapsayacak şekilde genişletmişti.  

Forbes, 6,9 milyar dolarlık net servetiyle Guo'yu 2015'te Çin'in en zengin 11'inci kişisi seçmişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir