Çin'in enflasyon rakamları dengeleri bozdu

Çin'de enflasyon oranının yüksek çıkması metal ve petrol piyasasını etkiledi. Fiyatlar düşerken Çin hükümeti önlem almak için harekete geçti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PEKİN - Çin'de enflasyonun başlıca göstergesi olan tüketici fiyatları endeksinde (TÜFE) Şubat ayındaki artışın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,7 oranında olduğu açıklandı.

Açıklamada, gıda fiyatlarının geçen yıla göre yüzde 6,2 arttığı belirtilirken, bu artış oranının Ocak ayından 1,2 puan daha yüksek olmasının Şubat ayındaki geleneksel Bahar Bayramı sırasında Çinlilerin gıda, alkol, sigara ve hediye için daha fazla para harcamasından kaynaklandığı ileri sürüldü.

Çin'de Ocak ayında yüzde 4,3 artan üretici fiyatları endeksi (ÜFE) de Şubat ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5.4 arttı. Çin'de geçen yılın Kasım ayında TÜFE'de 9 aydır süren düşüş, Aralık ayında da ÜFE'de 12 aydır süren düşüş sona ermişti.

Metal ve petrol fiyatı geriledi

Çin'de enflasyonun son 16 ayın en yüksek seviyesine ulaşması, ulaslararası piyasalarda yankı buldu. Metalin ve petrolün fiyatı düştü. Bakırın fiyatı üç aylık teslimatta yüzde 1 düşerek 7 bin 369 dolar oldu. MSCI Asya Pasific endeksi yüzde 0,3 yükselerek 122,94 dolar oldu.

Bütün bu gelişmelerin Çin'de ithalatı yavaşlatabileceğine dikkat çekiliyor.

Yuen, euro karşısında son iki haftanın en düşük seviyesini görmesi üzerine yeniden değerini yükseltmek için Çin hükümeti harekete geçti. Hükümetin alacağı tedbirler arasında faiz oranlarını yükseltmek de var.

Çin'in TÜFE ve ÜFE sonuçları petrol fayatlarını da düşürdü. Fiyatlar ton başına yüzde 06 oranında azalarak 2,218 dolar oldu.

Bu arada Çin'de Ocak ve Şubat aylarında perakende satışların geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17 artarak 2.505.2 milyar yueni (367 milyar ABD Doları), şehirlerdeki sabit yatırımların yüzde 26,6 artarak 1.301.4 milyar yueni (190.6 milyar ABD Doları) bulduğu ve bu dönemde  sanayi üretiminin de yüzde 20,7 arttığı açıklandı.

Şubat ayında Çin'de yuen olarak verilen yeni kredi miktarı ise 700,1 milyar yueni (102,65 milyar ABD Doları) buldu. Ülkenin merkez bankası olan Çin Halk Bankası tarafından yapılan açıklamaya göre, bu miktar Ocak ayının rakamının yarısında kaldı.

Çin'de Ocak ayında 1,39 trilyon yuen yeni kredi verilmişti. Ülkede verilen yeni kredi miktarı geçtiğimiz yıl 9,6 trilyon yueni bularak rekor düzeye ulaşmış ve bir önceki yılın iki katına çıkmıştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir