Çin’de emlak fiyatları hız kaybetti

Çin’de emlak fiyatları Şubat’ta ortalama yüzde 8,7 artarak önceki aya göre hız kaybetti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PEKİN- Çin'de yeni konut fiyatlarındaki artış, fazladan borçlanmanın kontrol altına alınmasına yönelik kredi tedbirleri ve bazı şehirlerin konut fiyatlarını düşürmek için attığı bireysel adımların etkisiyle geçtiğimiz 4 şehrin öncülüğünde hız kesti.

Pekin ve güneydeki iş merkezi Shenzen'de konut fiyatları Şubat'ta aylık bazda yüzde 0.2 artış kaydederek, Ekim 2012'den bu yana en yavaş yükselişe işaret etti. Şanghay'da yeni konut fiyatları yüzde 0.4 artışla Kasım 2012'den bu yana en düşük hızını kaydederken, Guangzhou'daki konut fiyatları yüzde 0.5 hızlandı. Konut fiyatları, Ocak'ta hükümetin izlediği 70 şehrin 62'sinde yükselirken, bu rakam Şubat'ta 57 oldu.

Credit Agricole CIB'nin kıdemli ekonomist ve stratejistlerinden Dariusz Kowalczyk, "Genel olarak emlak sektörünü, bu yıl büyüme finansal istikrar karşısında büyük ve reel bir risk olarak görüyoruz" dedi.

Çin Başbakanı Li Keqiang geçtiğimiz hafta, hükümetin yatırımcıların konut talebini kontrol altına alacağını ve konut fiyatlarını farklı şehirlerde farklı şekilde düzenleyeceğini söyledi. Pekin, aynı zamanda aşırı borçlanmayı ve temerrütleri tetikleyen kredileri kontrol altına alıyor.  Çinli yetkililer, 3.5 milyar yuan borcu olan gayrimenkul imarcılarından birinin iflas ettiğini en büyük hissedarın göz altına alındığını söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir