Çin'den ABD vergilerine beklenen misilleme geldi

Çin Maliye Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre aralarında soya fasulyesi, otomotiv ve kimyasallarında yer aldığı 106 kalem malın ABD'den ithalatına yüzde 25 ek gümrük vergisi uygulanacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD ve Çin arasında ticari gerilimin artmasının küresel ekonomi ve ABD'nin büyümesi üzerinde baskı oluşturacağı endişesi küresel piyasalarda çalkantıya neden oluyor. Ticaret savaşı endişesi yurt dışında doların görünümünü olumsuz etkilerken, başta gelişmekte olan ülkeler olmak üzere hisse senedi piyasalarını düşürdü.

Çin, Washington yönetiminin yaklaşık 50 milyar dolarlık ürüne yüzde 25 ek vergi getirecek listesine misilleme olarak 106 ABD menşeli ürüne yüzde 25 vergi getireceğini açıkladı.

ABD Ticaret Temsilciliği de önceki gece Çin den ithal edilen yaklaşık bin 300 ürüne yüzde 25 ek gümrük tarifesi getirilmesinin planlandığını duyurmuştu. Genel olarak Çin in savunma, havacılık ve imalat sektörlerini hedef alan listedeki ürünlerin ticari değeri yaklaşık 50 milyar doları buluyor, ABD yönetiminin listeyi yayımlanması, pazartesi günü Çin Maliye Bakanlığından yapılan misillemeyi takip etmişti.

Trump: Savaşı bizim aptallar zaten kaybetti

ABD Başkanı Donald Trump, ABD ile Çin'in bir ticaret savaşı içinde oldukları iddialarını yalanlarken, ABD'nin yüksek ticaret açığı vermeye ve fikri mülkiyet haklarının çalınmaya devam edilmesine izin verilemeyeceğini söyledi. Trump, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Çin ile bir ticaret savaşı içinde değiliz, bu savaş yıllar önce ABD'yi temsil eden aptal ve yeteneksiz kişiler tarafından kaybedildi. Şimdi biz yılda 500 milyar dolar ticaret açığı veriyoruz ve 300 milyar dolarlık fikri mülkiyet hakkı hırsızlığı yaşanıyor. Bunun devam etmesine izin veremeyiz" ifadelerine yer verdi.

Dolar , gelişmiş ülke paraları karşısında zayıflıyor

Küresel piyasalar iki ülkenin adımlarının bir ticaret savaşını tetikleyeceği endişeleriyle dalgalanıyor. Dolar, ticaret savaşı geriliminin artmasıyla zayıfladı. Dolar Endeksi 90.0 seviyesinin altına gerilerken, euro/dolar paritesi 1.23'ün üzerine çıktı. Dolar; Japon Yeni ve İsviçre Frangı karşısında da gücünü yitirdi. Doların yen karşısında yılbaşından bu yana kaybı yüzde 6 olurken, frank karşısında kan kaybı yüzde 1.8 olarak gerçekleşti. Yen ve Frank, jeopolitik ve ekonomik stres dönemlerinde yatırımcının güvenli liman olarak tercih etmesi nedeniyle genellikle yükseliş eğilimine giriyor. Dolar , Avustralya Doları ve Kanada Doları hariç gelişmiş ülke paralarının tamamı karşısında değer kaybetti.

İhracatçı şirketlerin hisseleri düşüyor

Hisse senedi piyasaları da büyük Amerikan otomotiv, tarım, teknoloji hisselerinin öncülüğünde geriledi. ABD ve Çin'in karşılıklı olarak 50 milyar dolarlık vergi silahını çekmesinin ekonomi üzerinde baskı yaratacağı ve şirketlerin karlılıklarını olumsuz etkileyeceği endişesiyle özellikle Boeing, Deere & Co, Archer Daniels Midland Co, Bunge Ltd, Ford gibi ihracatçı şirketlerin hisseleri geriledi. Dünya borsalarında yüzde 2'ye varan düşüşler yaşanırken, gelişmekte olan ülke hisse senedi piyasaları yılbaşından bu yana ilk kez negatife döndü. Piyasalardaki dalgalanma altına yükseliş olarak yansıdı. Doların zayıflaması Londra'da spot altını yüzde 1'den fazla yükselişle 1.346 dolar/ons, vadeli işlemlerde ise 1.350 dolara çıkardı. Altın uluslararası piyasalarda 1 haftanın en yüksek seviyesini gördü. Bakır, diğer sanayi metalleri ve tahıllar ise Çin ile ABD'nin ticaret savaşının talebi azaltacağı endişesiyle geriledi. Bu arada Almanya'nın 10 yıllık tahvilinin getirisi, güvenli liman etkisiyle yüzde 0.50'nin altına indi ve yaklaşık son 2.5 ayın en düşük seviyelerine yaklaştı.

Ticaret savaşında sular durulmuyorTicaret savaşında sular durulmuyor

Çin’den ABD’ye 'ticari korumacılığı terk et' çağrısıÇin’den ABD’ye 'ticari korumacılığı terk et' çağrısı

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir