Çin'den Filipinlere 7.3 milyon dolarlık silah yardımı

Çin, Filipinlere, Marawi kentinde DEAŞ bağlantılı örgüt ile süren çatışmalarda kullanılmak üzere 7.3 milyon dolarlık silah bağışladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çin, Filipinler'e 7,3 milyon dolar değerinde silah bağışladı.

Filipinler Savunma Bakanı Delfin Lorenzana, Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'nin Çin tarafından bağışlanan 7,3 milyon dolar değerindeki üç bin tüfek ile altı milyon mühimmatı, Pampanga kentinde Clark Hava Üssü'nde düzenlenen törenle kabul ettiğini açıkladı.

Çin'in Manila Büyükelçisi Cao Cianhua, törende yaptığı konuşmada, bunun iki ülke orduları arasında dostluk ve iş birliği ilişkisini gösterdiğini söyledi.

Teslim edilen silahların bağışın yalnızca bir bölümünü oluşturduğunu vurgulayan Cao, "Silahlı kuvvetlere yapılan bağış, DEAŞ ile bağlantılı teröristlere karşı mücadelenizdeki başarınıza katkı sağlayacak. Çin hükümeti ve ordusu, terörizme karşı mücadelenizi kesinlikle desteklemeye devam edecek." ifadelerini kullandı.

Duterte de bağışın, Çin ile Marawi kentini kuşatma altında tutan DEAŞ ile bağlantılı Maute örgütüyle mücadeleye destek için yapılan 11,7 milyon dolar değerindeki iki askeri teçhizat anlaşmasının neticesi olduğunu söyledi.

Filipinler'de DEAŞ çatışmaları

Filipinler'de ordu, 23 Mayıs'ta Marawi'de ABD'nin başına beş milyon dolar ödül koyduğu İsnilon Hapilon'a operasyon düzenlemiş, çıkan çatışmalarda terör örgütü DEAŞ ile bağlantılı Maute örgütü militanları Marawi'yi kuşatmıştı.

Ülkede adam kaçırma ve bombalı saldırı eylemleri düzenleyen Maute örgütü, Abdullah Maute ve kardeşi Ömer tarafından 2012'de kurulmuştu. Maute, Nisan 2015'te DEAŞ'a bağlılığını ilan etmişti.

Marawi'deki çatışmalarda şimdiye kadar 71 asker hayatını kaybetti, en az 299 militan öldürüldü. Çatışmalarda 15 Haziran itibarıyla 29 sivilin öldüğü ifade edilmişti.