Çipras meydan okudu

ECB'nin Yunan bankalarını sıkıştıran kararı üzerine Aleksis Çipras "şantaja boyun eğmeyeceğiz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yunanistan Maliye Bakanı'nın dün Berlin'de görüştüğü Alman Bakanla ters düşmesi ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) Yunan bankalarına desteği kesmesi üzerine Başbakan Aleksis Çipras "Yunanistan şantaja boyun eğemez çünkü Avrupa'da demokrasiye şantaj yapılamaz" dedi.

Berlin Duvarı'na tosladı

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Berlin'de görüştüğü Yanis Varoufakis'e, başka ülkeleri yük altına sokacak seçim vaatleri vermenin gerçekçi olmadığını söylediğini açıkladı.Radikal sol Syriza Partisi lideri Çipras, 25 Ocak seçimlerini tasarruf politikalarına son vermek ve borçların silinmesi için masaya oturma vaatleriyle kazanmış ve 10 gün önce de bir koalisyon hükümeti kurmuştu.

"Yunanistan hiç kimseden emir almaz"
              
Bazı Avrupa liderleriyle yaptığı görüşmelerden eli boş döndüğü yorumlarını reddeden Çipras, dün mecliste yaptığı konuşmada, "Yunanistan hiç kimseden emir almaz, hele e-posta yoluyla... Bir haftada krizin beş yılında kazanamadığımı kadar müttefik kazandık" dedi.

ECB, fonlama karşılığında Yunan tahvillerini kabul etme uygulamasını önceki akşam ani bir kararla iptal etmiş ve bankaları finanse etme yükünü Yunanistan Merkez Bankası'nın üzerine yıkmıştı.
              
Bu durumda, Yunanistan Merkez Bankası gelecek haftalarda bankalara on milyarlarca euro ek acil likidite sağlamak zorunda kalacak.
              
Çipras'ın ziyaret ederek destek aradığı merkez sol liderlerden Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile İtalya Başbakanı Matteo Renzi de ECB kararını desteklediklerini söylemişlerdi.
              
Ancak konuya yakın iki kaynağın verdiği bilgiye göre ECB, Yunan Merkez Bankası'na, ülke bankalarına 60 milyar euroya kadar acil likidite desteği vermesi için yeşil ışık yaktı. ECB ise bu konuda bir açıklama yapmadı.

"Mevduatlar güven altında"
              
Yunanistan Merkez Bankası Başkanı Yannis Stournaras, Yunan bankalarının "kesinlikle güvenli" olduğunu ve likidite sorunları bulunmadığını söyledi.
              
Stournaras dün gazetecilere yaptığı açıklamada, "Mevduatlar ve likidite kesinlikle güven altında" dedi.

Boğalardan Yunanistan'a destek

Bu arada dün Madrid'de açıklama yapan İspanya Ekonomi Bakanı Luis de Guindos, Yunanistan euro bölgesi kurallarına uyduğu sürece bu ülkeyle bir uzlaşmanın mümkün olduğunu ve Yunanistan'ın euro bölgesinden çıkmasının bir seçenek olmadığınısöyledi.
              
Euro bölgesi maliye bakanlarının oluşturduğu Eurogroup'un başkanlığı için adı geçen De Guindos, "Yunanistan'ın önerisini dinlemeliyiz. Şu anda sadece bir gürültü var ortada" dedi ve bu önerini Eurogroup'a getirilmesi gerektiğini belirtti.
              
Yunanistan'ın euro bölgesiyle arasındaki 240 milyar euroluk kurtarma yardımı programı Şubat sonunda bitiyor. Tsipras hükümeti bu anlaşmayı uzatmaya niyeti olmadığını söylüyor. İspanyol bakan, Yunanistan'daki durumun yarattığı karışıklığın ülkesini etkilemesi ihtimalinin bulunmadığını ve  hükümetinin büyüme tahminlerini yükseltmeye hazırlandığını söyledi.
              
İki yıl önce, Avrupa'yı sarsan euro krizinden olumsuz etkilenen İspanya, ihracatını ve iç talebi artırarak resesyondan çıkmayı başardı.

Bu konularda ilginizi çekebilir