Clinton İran konusunda Türkiye'den emin

ABD Dışişleri Bakanı, İran'ın bölgedeki saldırgan politikasına Türkiye'nin karşı çıktığını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
WASHINGTON - ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Türkiye'nin İran'ın eylemlerini etkilemeye çabaladığını belirterek, "Türkiye, İran'ın nükleer silah kapasitesine erişimine ve bölgedeki "saldırgan politikasına" kesinlikle karşı çıkıyor" dedi.
Clinton, Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesinin "Diplomasi ve Kalkınma Üzerinden Güvenliği Artırmak: 2011 Mali Yılı Uluslararası İlişkiler Bütçesi", Temsilciler Meclisi Tahsisler Komitesi Dışişleri, Dış Operasyonlar ve İlgili Programlar Alt Komitesi'nin de "2011 Mali Yılında Dışişleri Bakanlığı İçin Bütçe Talebi" konulu oturumlarında soruları yanıtladı. 
Demokrat Parti milletvekili Michael McMahon, Dışişleri Bakanı Clinton'a, ABD'nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey'nin bir gazetede çıkan, "Türkiye'nin Kıbrıs'ta güvenlik endişeleri var" yönündeki sözlerinin kendisinde endişe yarattığını ifade ederek, Büyükelçinin dilinin sürçüp sürçmediğini sordu.
Clinton buna cevaben, "Benim anladığıma göre, Büyükelçi Jeffrey, (bunu) onayladığımızı ya da desteklediğimizi değil, Türkiye'nin görüşünü yansıttı. Katılırlar veya katılmazlar, Türkiye'nin görüşü bu yönde, Türkiye'nin güvenlik konusuna devam eden bir ilgisi var" dedi.
Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumlar arasında çözüme varılabilmesi için BM'nin arabuluculuk sürecini destekleme yönünde çalıştıklarını belirten Clinton, bazı ilerlemeler sağlandığını, son 6 haftada yoğun müzakerelerin yapıldığını, ancak çok daha fazlasına ihtiyaç olduğunu kaydetti.
Clinton, saldırgan politikaya karşı çıkıyor
Clinton, Türkiye'nin İran'ın eylemlerini etkilemeye çabaladığını, nükleer silah kapasitesine erişimine ve bölgedeki "saldırgan politikasına" kesinlikle karşı çıktığını söyledi.
Clinton, İsrail Sanayi, Ticaret ve Çalışma Bakanı Binyamin Ben-Eliezer'in geçen kasım ayındaki Türkiye ziyaretinin ardından, Türk hükümetinin eleştirilerinin fark edilebilir ölçüde yumuşadığına, ancak İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon ile Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol arasında yaşananların ardından tansiyonun yeniden alevlendiğine dikkati çekti.
Cumhuriyetçi milletvekili Steve Israel de oturum sırasında söz alarak, "Türkiye'nin gidişatından çok endişeli olduğunu" belirterek, "Türkiye'nin İran'ın nükleer silahlara erişimini yavaşlatmaya dönük uluslararası çabaları zayıflatarak ve Tahran'ın pozisyonunu savunarak, bu konuda sorumsuzca davrandığını" ileri sürdü.
Bu konularda ilginizi çekebilir