Çocuklar BM'ye bireysel başvuru yapabilecek

Çocuklar, BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin ihlali durumunda BM Çocuk Hakları Komitesi'ne bireysel başvuru yapabilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CENEVRE - Çocuklara bireysel başvuru hakkı tanıyan Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Haklarına Dair Sözleşme İhtiyari Protokolü, 10 ülkenin gerekli prosedürleri tamamlamasıyla yürürlüğe girdi. 

BM Cenevre Ofisi'nden yapılan yazılı açıklamada, bugün itibarıyla yürürlüğe giren protokolün, çocuk haklarının ihlali durumunda BM Çocuk Hakları Komitesi'ne başvuru hakkı tanıdığı bildirildi.

Protokole göre, başvurunun yapılabilmesi için iç hukuk yollarının tüketilmesi gerekiyor.

BM Genel Kurulu'nda 19 Kasım 2011'de kabul edilen ve birçok ülkenin imzaladığı protokol ile ilgili prosedürleri bugüne kadar Almanya, Arnavutluk, Bolivya, Gabon, İspanya, Karadağ, Kosta Rika, Portekiz, Slovakya ve Tayland tamamladı. Protokolle ilgili gerekli onay prosedürlerini 10 ülkenin tamamlamasıyla protokol yürürlüğe girmiş oldu. 

Açıklamada görüşlerine yer verilen BM insan hakları uzmanları, protokolün imzalanmasının çocuk hakları açısından yeni bir dönemin başlangıcı olduğunu belirtti.

Çocukların artık haklarını kullanma ve arama konusunda daha da güçlendiğini vurgulayan uzmanlar, Çocuk Haklarına Dair BM Sözleşmesi'nin imzalanmasının üzerinden 25 yıl geçmesine rağmen çocukların haklarının her gün şiddet, istismar ve taciz de dahil olmak üzere pek çok yolla ihlal edilmesinin üzücü bir gerçek olduğunu bildirdi.

İhtiyari protokolü 24 Eylül 2012'de imzalayan Türkiye'de ise protokol, iç hukuktaki onay aşamalarının tamamlanmasının ardından yürürlüğe girebilecek.