Coeure: 60 milyar euroluk alımları koruyacağız

ECB Yönetim Kurulu Üyesi Coeure:" Tatil döneminde daha az alım yapılması durumunda aylık 60 milyar euroluk alımların korunmasına izin vereceğiz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Kurulu Üyesi Benoit Coeure, bankanın mayıs ve haziran aylarında önden yüklemeli bir parasal genişleme uygulamasını dikkate aldığını ve bunun tatil döneminde daha az alım yapılması durumunda da aylık 60 milyar euroluk alımların korunmasına izin vereceğini bildirdi.  

Londra'da düzenlenen bir etkinlikte konuşan Coeure, sıfırın altında giden kısa vadeli faiz oranının para politikası için zorluklar oluşturmadığını gördüklerini ifade etti.  

Parasal koşulların sadece kısa vadeli oranlara değil piyasa faiz oranlarındaki tüm yelpazeye bağımlı olduğunu dile getiren Coeure, "Nitekim, merkez bankası kısa vadeli faizleri değiştirirse reel ekonomide yatırım ve tüketim kararlarını belirleyen orta ve uzun vadeli faiz oranlarını da yönlendirmeyi hedefler" ifadesini kullandı. 

Parasal genişleme programının fiyatları etkilemeyi amaçladığını aktaran Coeure, ancak bunun fiyat keşfine zarar vermesini hedeflemediğini belirtti. 

Son zamanlarda Avrupa devlet tahvili piyasasındaki satışları normal bir düzeltme olarak nitelendiren Coeure, düzenlemelerin hızının ise endişe verici olduğunu ve piyasadaki aşırı oynaklığa işaret ettiğini söyledi. 

Coeure, bankanın önden yüklemeli bir parasal genişleme programının uygulanmasını dikkate aldığını belirterek, şunları kaydetti: 

"Temmuz ortasından ağustos ayına kadar olan tatil döneminde piyasa likiditesinin ciddi derecede düşük olacağının bilincindeyiz. Bu nedenle mayıs ve haziran aylarında önden yüklemeli bir parasal genişleme uygulamasını dikkate alıyoruz. Tatil döneminde daha az alım yapmamız da aylık 60 milyar euroluk alımlarımızı korumamıza izin verecek."  

Öte yandan ECB Başkanı Mario Draghi, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde düzenlenen basın toplantısında devlet tahvili satın alımını da kapsayan aylık 60 milyar euroluk tahvil alım programına (parasal genişleme) 9 Mart'tan itibaren başlayacaklarını açıklamıştı.  

Bu tarihte başlayan söz konusu program kapsamında banka, euro Bölgesi'nde fiyat istikrarını sağlama ve talebi canlandırmayı hedefliyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir