Cumhurbaşkanı Gül, Gazze için Mısır'a gitti

Günübirlik ziyarette gündem Gazze ve İsrail

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Gazze konusunda yapılacak çokuluslu zirve toplantısına katılmak üzere, özel uçak "GAP" ile saat 12.05'de Mısır'a gitti. Gül, "İsrail'in tek taraflı olarak ilan ettiği ateşkes olumlu bir ilk adım teşkil etmektedir. Şimdi ateşkesin karşılıklı ve kalıcı kalması ve İsrail'in Gazze'den tamamen geri çekilmesini sağlamak gerekecektir" dedi.

Gül'ü, Esenboğa Havalimanı'ndan, TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, Ankara Valisi Kemal Önal ve diğer ilgililer uğurladı.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan da Gül ile birlikte Mısır'a gitti. Abdullah Gül, hareketinden önce ziyaretine ilişkin açıklamada bulundu ve basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Gül, Gazze konusunda yapılacak çokuluslu zirve toplantısına katılmak üzere Mısır'a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda açıklama yaptı.

Toplantıya bölge ve AB ülkelerinden liderlerin katılacağını belirten Gül, geçen üç hafta içinde bu liderlerle Gazze'de ateşkesin sağlanması için yoğun iş birliği sağlandığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, "İsrail'in tek taraflı olarak ilan ettiği ateşkes olumlu bir ilk adım teşkil etmektedir. Şimdi ateşkesin karşılıklı ve kalıcı kalması ve İsrail'in Gazze'den tamamen geri çekilmesini sağlamak gerekecektir" dedi.

Gazze'deki insani trajedinin sone ermesinin bir diğer öncelik olacağını dile getiren Gül, Gazze'nin yeniden inşa edilmesinin de başka bir görev olduğunu, çünkü bu kadar yıkımdan sonra okulların, hastanelerin yeniden inşa edilmesi gerektiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gül, "Bunu takiben Filistin meselesine adil ve kalıcı bir çözüm için uzun vadeli bir yaklaşımın bütün taraflarda hakim olmasını sağlamak için yoğun bir çaba yine sarf etmek gerekmektedir" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in ev sahipliğinde Şarm El Şeyh'te yapılacak toplantıya katılacak ve akşam saatlerinde yurda dönecek.