Cumhurbaşkanlığı için 11 aday yarışacak

Fransa Anayasa Konseyi, 23 Nisan'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimine ikisi kadın 11 adayın katılacağını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Fransa'da 23 Nisan'da gerçekleştirilecek cumhurbaşkanlığı seçimine katılacak adaylar açıklandı. Anayasa Konseyi, ikisi kadın 11 adayın yarışa katılabilmek için gerekli şartları taşıdığını duyurdu.

Başkent Paris'te düzenlenen basın toplantısı ile cumhurbaşkanlığı seçimleri hakkında bilgi verren Fransa Anayasa Konseyi Başkanı Laurent Fabius, seçimlere katılabilmek için milletvekili, belediye veya bölge meclisleri üyesi en az 500 seçilmişin imzalı desteğini almanın şart olduğunu hatırlatarak, 11 adayın gerekli 500 imzayı toplayarak seçimlere katılmaya hak kazandığını bildirdi.

Başkan Fabius, 11 adaya toplamda 14 bin 296 seçilmişten destek geldiğini ifade ederek, her adayın ibraz ettiği destek imzalarının en az 30 farklı bölge veya departmandan olması gerektiğini kaydetti.

Buna göre seçimde, Nicolas Dupont-Aignan, Marine Le Pen, Emmanuel Macron, Benoit Hamon, Nathalie Arthaud, Philippe Pouton, Jacques Cheminade, Jean Lassalle, Jean-Luc Melenchon, François Asselineau ve François Fillon yarışacak.

En çok desteği 3 bin 635 imzayla merkez sağın adayı Fillon alırken, sosyalist aday Hamon 2 bin 39, bağımsız aday Macron bin 829 imza desteği aldı. Aşırı sağ aday Le Pen ise 627 imza topladı.

Seçimlerde aday olabilmek için başvuru süresi dün akşam dolmuştu. Seçimi kazanmak için ilk turda en az yüzde 50 oy almak gerekiyor. İlk turda salt çoğunluk sağlanamazsa, en fazla oyu alan iki aday ikinci tura kalacak. Bu turu önde tamamlayan aday cumhurbaşkanı seçilecek.

Son yapılan anketler, seçimlerin ilk turunda Le Pen ve Macron'un ilk iki sırayı alarak ikinci tura çıkacağını gösteriyor.

Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından haziran ayında da milletvekili genel seçimleri düzenlenecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir