Davos'ta Afrika'nın geleceği tartışıldı

Gana Cumhurbaşkanı John Dramani Mahama, Daha fazla istihdama ihtiyaçları olduğunu ve ekonomik sosyal birliktelik en büyük öncelikleri olduğunu bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DAVOS - Gana Cumhurbaşkanı John Dramani Mahama, Afrika kıtasının nüfusunun 2050 yılında 2 milyarı bulacağını belirterek, "Daha fazla istihdama ihtiyacımız var. Ekonomik sosyal birliktelik en büyük önceliğimiz" dedi. 

İsviçre'nin Davos kasabasında bu yıl 44.'sü düzenlenen Dünya Ekonomi Forumu'nda, Afrika'nın ekonomisi ve geleceği de tartışıldı. Forumda konuşan Mahama, kıta nüfusunun 2050 yılında 2 milyarı bulacağı tahminini dile getirdi. Daha fazla istihdama ihtiyaç olduğunu ifade eden Mahama, "Ekonomik sosyal birliktelik en büyük önceliğimiz. Özel sektörün kalkınması için alan yaratmak ve geri dönüşümlerini paylaşmak hükümetimizin görevleri içerisinde yer alıyor. Afrika'nın bu zamana kadar ki gelişimini artırmak için hükümetler iyi yönetim, insan haklarına saygı ve hukukun üstünlüğünü gerçekleştirmek zorundadır" diye konuştu. 

Forumda konuşan Nijerya Cumhurbaşkanı Goodluck Ebele Jonathan da bugün birçok Afrika ülkesinde daha öncesine kıyasla daha falza istikrarın olduğunu vurgulayarak, "Fakat ekonomik büyümeden bahsetmeden önce siyasi istikrara ihtiyacımız var. Afrika'nın büyük fırsatlarının önündeki temel engellerden biri de güvenlik" ifadelerini kullandı. 

Nijeryalı Dangote Group şirketinin Üst Yöneticisi Aliko Dangote ise Afrika'da yatırım ve ekonomik faaliyetler konusunda algının değiştiğine işaret ederek, "Bugün, iş dünyasında karşı olabilecek bir hükümet yok. O yüzden devam edin ve yatırım yapın" çağrısında bulundu. 

Afrika'nın potansiyelinin küçümsendiğini savunan Dangote, "2050 yılında Afrika birleşik tek bir pazar haline gelecek. Eğer gerekli gücümüze ulaşırsak Afrika'da milli gelirimiz 2050 yılında 9 trilyon doları bulabilir. Bunun gerçekleşmesi mümkün" öngörüsünü paylaştı. 

İngiltere merkezli Old Mutual şirketinin üst yöneticisi Julian Roberts ise "Afrika ilerlemeye devam ediyor. İş ortamının gelişmesi için gerekli ortamı sağlamalıyız. Afrika'da hükümetler el sıkışmadıkça özel sektörde başarı elde edilemeyecektir" değerlendirmesini yaptı.  

İngiltere merkezli insani yardım kuruluşu Oxfam International'ın Başkanı Winnie Byanyima da küresel gelir dağılımı sorununa dikkati çekerek, "Afrika'nın ekonomik büyümesi belki artıyor olabilir. Milyonlarca insanı dışarıda bırakarak sadece varlık ve güç üzerine odaklanmak, güvensizliği ve istikrarsızlığı artırıyor" dedi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir