Davutoğlu ABD'de

Dışişleri Bakanı Davutoğlu BM Güvenlik Konseyi'nin acil toplantısına katılmak üzere ABD'ye geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

NEW JERSEY - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere yaptığı saldırının ardından BM Güvenlik Konseyi'nin acil toplantısına katılmak üzere ABD'ye geldi.

Bakan Davutoğlu ve beraberindeki heyeti taşıyan özel uçak, New Jersey eyaletinde bulunan Teterboro havaalanına indi.

Davutoğlu'nun havaalanında basın toplantısı düzenlemesi, ardından Konsey toplantısına katılmak üzere New York'a geçmesi bekleniyor.

Bu arada Güvenlik Konseyi'nden yapılan resmi açıklamada, Konseyin bugün TSİ 20.00'de acil toplantı yapacağı teyit edildi. Türkiye Güvenlik Konseyini acil toplantıya çağırmıştı.

Bakan Davutoğlu'nun yarın Washington'da ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile de görüşmesi bekleniyor.

İsrail'e Türkiye'nin protestosu iletildi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırmasıyla ilgili olarak İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'la görüştüğünü ve kendisine çok net bir şekilde Türkiye'nin protestosunu ilettiğini belirtti.

Bakan Davutoğlu, İsrail'in Gazze'ye yardım taşıyan gemilere yaptığı saldırının ardından BM Güvenlik Konseyi'nin acil toplantısına katılmak üzere Şili üzerinden geldiği ABD'nin New Jersey eyaletindeki Teterboro havaalanında basın toplantısı düzenledi.

İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırmasının ardından, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la birlikte bulunduğu Brezilya'dan dönüşte uçakta birtakım temaslarda bulunduğunu belirten Davutoğlu, "BM Güvenlik Konseyi toplantıya çağrıldı. İslam Konferansı Teşkilatı, Arap Birliği acil toplantıya çağrıldı. Ayrıca NATO Konseyine bilgi verilmek üzere talimat gönderdik. İsrail Büyükelçimizi bu durum karşısında çekme kararı aldık. Ancak oradaki memurlarımız, oradaki vatandaşlarımızın hukukunu korumak ve gelişmeleri takip etmek üzere Aştod Limanında bulunuyorlar" dedi.

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'la görüştüğünü ve kendisine çok net bir şekilde Türkiye'nin protestosunu ilettiğini belirten Davutoğlu, şunları söyledi:

"Bir askeri için 5 yıldır çaba sarfeden İsrail'in karşısında, Türkiye'nin ve uluslararası toplumun kaybettiği bu sivillerin mutlaka hesabının sorulacağını kendisine ilettim. Biz bu konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz. Şu anki bilgilerimize göre 5 gemi Aştod limanına çekilmiş durumda, Mavi Marmara da bir saat sonra oraya çekilecek. Ehud Barak'tan bu gemilerin en kısa zamanda, en süratli şekilde serbest bırakılmasını talep ettik, ayrıca yaralılarımızın en kısa sürede Türkiye'ye getirilmesinde, diğer uluslararası camiadan olan yaralıların ülkelerine gönderilmesi konusunda her türlü kolaylığın gösterilmesini talep ettik."

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan'ın da İsrail makamları nezdinde gerekli girişimlerde bulunacağını anlatan Davutoğlu, "Bunun sonuna kadar takipçisi olacağız, Doğu Akdeniz'i ve Doğu Akdeniz'deki uluslararası suları kendi karasuları olarak görerek müdahale etme hakkına kimse sahip değildir, hele hele askeri nitelik taşımayan tamamıyla insani nitelikte bir konvoya bu şekilde bir saldırıda bulunmanın mutlaka müeyyidesinin bulunması gerekir" diye konuştu.

Bu konuda zarar gören diğer insani yardım gruplarının ait bulundukları ülkelerle de temasta olduklarını, bu ülkelerin dışişleri bakanlarıyla görüşeceğini belirten Davutoğlu, AB'nin dış ilişkilerden sorumlu komiseri Catherine Ashton ile de görüşeceğini söyledi.

Uluslararası hukukun bütün imkanlarını kullanacağız

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırmasıyla ilgili olarak, uluslararası hukuk tanıdığı tüm imkanların kullanıldığını ve kullanılmaya devam edileceğini söyledi.

Bakan Davutoğlu, İsrail'in Gazze'ye yardım taşıyan gemilere yaptığı saldırının ardından BM Güvenlik Konseyi'nin acil toplantısına katılmak üzere Şili üzerinden geldiği ABD'nin New Jersey eyaletindeki Teterboro havaalanında basın toplantısı düzenledi.

Bir gazetecinin "askeri seçenek ihtimalinin" bulunup bulunmadığı sorusu üzerine, Davutoğlu "Şu anda biz uluslararası hukukun bize verdiği bütün imkanları kullanıyoruz, kullanmaya devam edeceğiz" dedi.

Davutoğlu, "Ancak bildiğiniz gibi tabii, bu gemiler son olarak Türk limanlarından hareket etmiş olmakla birlikte, bu gemilerde 32 ülkeye mensup takriben 600 kişi bulunuyordu. Dolayısıyla bu sadece Türkiye ile İsrail arasında bir sorun değil, İsrail ile uluslararası toplum arasında bir sorundur" diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, şunları kaydetti:

"İsrail artık kendisini ayrıcalıklı bir ülke olarak görme alışkanlığından vazgeçmelidir. Diğer ulusları bağlayan kurallar İsrail'i de bağlaması gereken kurallardır. Biz bu konularda her türlü imkanımızla, elimizden gelen gayreti her zaman göstereceğiz.

Vatandaşlarımızın müsterih olmasını rica ediyorum. Türkiye Cumhuriyeti devleti güçlü bir devlettir ve vatandaşlarının hukukuna sonuna kadar sahip çıkma hakkına da sahiptir. Bahsettiğiniz askeri seçenek konusu hususunda bir askeri seçenek anlamında değil, ancak ait olduğumuz bir ittifak sistemi olması bağlamında NATO'yu bu konuda bilgilendiriyoruz, ve bundan sonra da bu konuda gerekli adımları NATO çerçevesinde yapılacak istişarelerde atmaya devam edeceğiz."

Davutoğlu, basın toplantısının ardından New Jersey'deki havaalanından New York'a hareket etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir