Davutoğlu: Irak'la mutabakat içindeyiz

Davutoğlu, Türkiye'nin tüm çabalarının Irak'taki değişik etnik ve dini grupların kardeşçe bir arada yaşamasını temin etmeye dönük olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BAĞDAT - Irak'ı ziyaret eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Yardımcıları Adil Abdülmehdi ve Tarık El Haşimi ile ayrı ayrı görüştü.

Davutoğlu, beraberindeki heyetle birlikte Haşimi'yi ziyaretinden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, "Sayın Haşimi ile, diğer bakan ve yetkililerle olduğu gibi çok iyi görüşmeler yaptık. Her konuda tam bir mutabakat içindeyiz" dedi.

Irak ile Türkiye arasındaki ilişkilerin kapsamlı olduğunu ve ortak bir stratejik vizyona dayandığını ifade eden Davutoğlu, "Aramızdaki herhangi bir konu çok açık bir şekilde ele alınıyor, ortak bir mesele olarak tartışılıyor. Ben görüşmelerden çok memnunum. Sayın Tarık Haşimi'nin Türkiye-Irak ilişkilerine yaptığı katkılardan dolayı minnettarım. Çok ciddi katkılar sağladı. Türk-Irak dostluğunun pekişmesinde büyük roller oynadı. Bu görüşmeler çok samimi ve dostane bir havada geçti" diye konuştu.

Türkiye'nin Irak konusundaki dış politikasının esaslarının belli olduğunu kaydeden Davutoğlu, "Irak halkının güvenlik ve refahı Türk halkının güvenlik ve refahı kadar önemlidir. Su konusunda Türkiye, Irak halkının ihtiyacını karşılama yaklaşımı içinde olmuştur. Fırat'tan verdiğimiz su miktarı saniyede 500 metre küpün üzerine çıkmıştır. Bunu daha da artıracağız" dedi.

Davutoğlu, Türkiye'nin tüm çabalarının Irak'taki değişik etnik ve dini grupların kardeşçe bir arada yaşamasını temin etmeye dönük olduğunu, bu çalışmaların tam bir koordinasyon içinde yürütüldüğünü söyledi.

Haşimi ise açıklamasında, su ve ekonomik konuların yanı sıra terör örgütü PKK konusunu da ele aldıklarını ifade etti. Haşimi, "Görüşlerimiz birbirine çok yakındı. Türk ve Irak taraflarının ilişkileri geliştirmeye yönelik büyük ve gerçek bir isteği var. Irak ile Türkiye arasındaki yüksek düzeyli stratejik işbirliği konseyinin aktif hale getirilmesi için harcanan çabalar karşısında çok mutlu oldum. Her iki taraf da bu konseyin daha aktif olması için 8 bakan tahsis edecek. Ben ilişkilerin yoğun ve doğru yönde olduğuna inanıyorum" dedi.

Davutoğlu'nun Abdülmehdi ile görüşmesinin ardından açıklama yapılmadı.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, daha sonra Başbakan Nuri El Maliki ile bir araya geldi.