Davutoğlu, Lüksemburg, Almanya ve ABD'ye gidiyor

Davutoğlu, "Ümit ederiz ki ve inanıyoruz ki vergilendirme faslı Çek Cumhuriyeti dönem başkanlığında gecikmeden açılacak" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İran'da cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili tartışmaların bu ülkenin iç meselesi olduğunu belirterek, "Bu tartışmaların en sağlıklı şekilde neticelendirilmesi ve Türkiye ile İran arasındaki köklü ilişkilerin aynı şekilde sürdürülmesi hepimizin dileğidir" dedi.

Lüksemburg, Almanya ve ABD'yi kapsayan gezisi öncesinde Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Davutoğlu, İran seçimleriyle ilgili bir soru üzerine, İran'ın Türkiye için siyasi istikrarı açısından son derece önemli bir komşu ülke olduğunu belirtti.

Davutoğlu, İran'da dinamik şartlarda bir seçimin düzenlenmesi ve katılımın yüksek olmasının kendileri için memnuniyet verici olduğunu kaydederek, seçimlerin neticesinin İran halkına hayırlı olmasını diledi.

Bakan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Seçimlerle ilgili tartışmalar ise İran'ın iç meselesidir. Bu tartışmaların en sağlıklı şekilde neticelendirilmesi ve Türkiye ile İran arasındaki köklü ilişkilerin aynı şekilde sürdürülmesi hepimizin dileğidir."

Davutoğlu, bir gazetecinin "Bir gazetenin manşetine de taşınan yeni bir darbe planından bahsediliyor. Genelkurmay Başkanlığı da konunun incelenmekte olduğunu söyledi. Orada özellikle Yunanistan ve Ermenistan ile ilişkiler konusunda birtakım kritik ifadeler yer alıyor. Genel olarak gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusunu, şöyle yanıtladı:

"Bu konuda bize ulaşmış bir bilgi yok. Dolayısıyla üzerinde spekülasyon yapmak istemem. Ayrıca dış politika meseleleri hepimizin milli menfaati açısından bakmamız gereken hassas konulardır. Herkesin buna özen göstereceğini ümit ediyorum."

Davutoğlu, AB ile müzakerelerde vergilendirme faslında bugün son derece iyi gelişmeler olduğunu belirterek, müzakere pozisyon belgesi konusunda davet aldıklarını ve belgeyi AB Komisyonuna gönderdiklerini bildirdi.

Teknik sürecin gayet iyi gittiğini belirten Davutoğlu, "Ümit ederiz ki ve inanıyoruz ki vergilendirme faslı Çek Cumhuriyeti dönem başkanlığında gecikmeden açılacak" dedi.

 Ankara'dan ayrılışından önce Esenboğa Havalimanında gazetecilere açıklama yapan Davutoğlu, Lüksemburg'da bu akşam Orta Doğu'daki jeopolitik gelişmeleri ele almak üzere İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos ile Uluslararası Barış Enstitüsü Başkanı Terje Roed Larssen'in ev sahipliğinde, AB Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyi toplantısı çerçevesinde düzenlenecek gayri resmi çalışma yemeğine katılacağıni belirtti.

Davutoğlu, söz konusu çalışma yemeğine AB'den ve Orta Doğu ülkelerinden Bakanların katılacağını ve AB-Orta Doğu ilişkileri ışığında bölgedeki son gelişmelerin ele alınacağını bildirdi.

Daha sonra Almanya'ya geçerek, Almanya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'in davetine katılacağını, ikili ikili temaslarda bulunacağını söyleyen Davutoğlu, temasları çerçevesinde Körber Vakfı'nda konuşma yapacağını bildirdi. Almanya'daki Türk kökenli politikacılar ve bazı Türk çatı örgütlerinin temsilcileriyle bir araya geleceğini de kaydeden Davutoğlu, bu ülkede görev yapan başkonsoloslarla Türk vatandaşlarıyla ilişkiler konusundaki temel meseleleri ele almak üzere toplantı düzenleyeceğini anlattı.

Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Almanya'daki temaslarımızın 4 temel ayağı olacak. Birisi Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier ile ikili çerçevede yapılacak görüşmeler. Bu görüşmelerin içinde Türkiye-AB ilişkileri, Türkiye-Almanya ilişkileri ve bu çerçevede bölgesel ve küresel meseleler ele alınacak.

İkinci ayağı, Alman düşünce kuruluşu Körber Vakfı'nda Alman kanaat önderleriyle yapacağımız görüşme.

Üçüncüsü, Türk çatı kuruluşları ve Türk kökenli politikacılarla Türklerin Almanya'daki sosyal ve siyasi entegrasyonunu ele alacağız. Yaklaşmakta olan Almanya'daki seçimler de gözönüne alındığında bu önemli bir istişare imkanı olacak.

Dördüncü olarak, Almanya bizim en çok başkonsolos bulundurduğumuz ülkedir. Başkonsoloslarımızla bir araya gelerek, vatandaşlarımızın sorunları ve başkonsolosluklarımızın daha etkin şekilde nasıl çalıştırılabileceği konularını ele alacağız."

Davutoğlu, 18 Haziranda da Irak konulu BM Güvenlik Konseyi (BMGK) toplantısına katılmak ve başkanlık etmek üzere New York'a geçeceğini, New York'ta bu çerçevede hem BMGK toplantısını yürüteceklerini, hem de BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile görüşme yapacağını kaydetti.

Daha önce yapılan açıklamada, New York'un ardından Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un davetine icabetle Moskova'ya gitmesinin öngörüldüğünü, ancak bu ziyaretin hala üzerinde çalışıldığını belirten Davutoğlu, şunları söyledi:

"New York'tan Moskova'ya geçiş konusundaki zaman farkı çerçevesinde yeni bir ayarlama yapılabilir, ancak üzerinde çalışmaya devam ediyoruz. Lavrov'un bir gün sonraki programıyla benim New York'ta gerçekleşecek olan programın nerede kesişebileceği konusunda bir çalışma yürütüyoruz. Gerçekleşebilirse iki taraf da gayret veriyor, Rusya'ya oradan geçeceğim. Gerçekleşmemesi durumunda da çok kısa bir süre için yeni bir zaman tayini yapacağız."

Dışişleri Bakanlığından dün yapılan açıklamada, Davutoğlu'nun 15-19 Haziran günlerinde sırasıyla Lüksemburg, Almanya, ABD ve Rusya'yı ziyaret edeceği, Moskova'da Lavrov ile iki ülke arasındaki ikili ilişkileri, bölgesel ve uluslararası konuları ele alacağı bildirilmişti.

Bakan Davutoğlu, ayrıca bir soru üzerine, Lübnan'daki seçimlerin şeffaf ve son derece başarılı geçtiğini, İran'da da seçimlere katılımın yüksek olduğunu belirterek, bunların memnuniyet verici olduğunu ifade etti.

Önümüzdeki dönemde Afganistan'da seçim yapılacağını da hatırlatan Davutoğlu, bu seçimin Afgan halkı için hayırlı sonuçla neticelenmesini dilediklerini söyledi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Bu seçimler sonrasında ortaya çıkacak atmosfer bölgesel girişimlerin daha uygun şartlarda yürütülmesi için ve angajman politikalarının sağlam zeminde seyretmesi için önem taşıyor" diye konuştu.