Davutoğlu'nun başkanlığındaki BMGK, Irak konusunu ele alıyor

Bakan Davutoğlu, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) dönem başkanı olması dolayısıyla bugün BMGK'nın Irak konulu toplantısına başkanlık ediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Irak toplantısında, Irak'ın toprak bütünlüğüne, birliğine, siyasi egemenliğine ve ülkenin kendisi ve komşularıyla barış içinde yaşamasına verilen taahhüdün net bir şekilde teyit edileceğini, bunu umut ettiklerini söyledi.

Bakan Davutoğlu, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) dönem başkanı olması dolayısıyla bugün BMGK'nın Irak konulu toplantısına başkanlık ediyor.

Davutoğlu, toplantının başında, Türkiye'nin toplantıya büyük önem verdiğini belirten bir konuşma yaptı ve bu önemi vurgulamak amacıyla 15 günden daha kısa sürede yeniden New York'a gelip bu toplantıya başkanlık ettiğini belirtti.

Irak konusunun BMGK'nın gündeminde yaklaşık 20 yıldır bulunduğuna işaret eden Davutoğlu, BMGK'nın Irak'ın tarihindeki pek çok dönüm noktasına tanıklık ettiğini söyledi.

Özellikle son 6 yıldır BMGK'nın, uluslararası toplumun Irak'taki yeni rejimin karşılaştığı sorunları gözden geçirdiği ve yanıt verdiği önemli bir forum olduğunu kaydeden Davutoğlu, Irak'ın istikrar ve güvenlik yol haritasının da burada planlandığını, uluslararası toplumun ve BM'nin Irak'a yardım etme yönündeki taahhüdünü burada yeniden teyit ettiğini belirtti.

Irak'ın bu hedeflere ulaşmada cesaret verici adımlar attığını ve kendi geleceğine giderek daha çok sahip çıktığını kaydeden Davutoğlu, bunun memnuniyet verici bir gelişme olduğunu söyledi.

Davutoğlu, "Biz Irak'ın uluslararası barış ve güvenlik açısından endişe verici bir mesele olmaktan çıkıp, Irak'ın kendisinin bölgesel ve küresel barışa ve güvenliğe katkıda bulunacağı zamanı sabırsızlıkla bekliyoruz ve bu noktaya yaklaştığımızı hissediyoruz" dedi.

Irak'ın kritik bir dönemden geçtiğini ve halen daha istikrarlı ve refah dolu bir geleceğe giden yolda çeşitli sorunlarla karşılaştığını belirten Davutoğlu, bu çerçevede Irak'ın güvenlik sorumluluğunu çok uluslu güçlerden almasının ve yakında yapılacak genel seçimlerin akla gelen ilk örnekler olduğunu ifade etti.

BM ve uluslararası toplumun Irak'a desteğini yeniden teyit etmesinin önemli olduğunu belirten Davutoğlu, Irak hükümeti ve halkına sorunlarıyla mücadelede destek vermeye hazır olduklarını ve bugünkü toplantıyı, konseyin Irak'a güçlü destek mesajını iletmesi için altın bir fırsat olarak gördüklerini kaydetti.

Irak'ın stratejik ortağı ve komşusu olan Türkiye'nin BMGK dönem başkanlığının bu toplantıyı daha da anlamlı kıldığını söyleyen Davutoğlu, bu yüzden 15 günden daha az bir sürede New York'a, bu önemli toplantıya başkanlık etmek üzere yeniden geldiğini belirtti.

Davutoğlu, toplantıda Irak'ın toprak bütünlüğüne, birliğine, siyasi egemenliğine ve ülkenin kendisi ve komşularıyla barış içinde yaşamasına verilen taahhüdün net bir biçimde teyit edileceğini, bunu umut ettiklerini söyledi.

Davutoğlu, sözlerinin sonunda BMGK'ya son kez brifing veren ve görevinden yakında ayrılacak BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Irak özel temsilcisi Staffan de Mistura'yı bugüne kadar yaptığı çalışmalardan dolayı takdir ettiklerini belirterek, teşekkür etti.

Toplantıya Irak'ın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Hamid El Bayati de katıldı. Bayati, sözlerinin başında, Türkiye'nin ve Bakan Davutoğlu'nun BMGK'nın dönem başkanlığını yapması nedeniyle tebrik ettiğini belirtti.

Toplantının sonunda BMGK'nın, Irak'a destek veren bir başkanlık bildirisini kabul etmesi ve Bakan Davutoğlu'nun toplantının sonunda gazetecilere bilgi vermesi bekleniyor.