Dev anlaşma ölüme mahkum edilebilir

TIME dergisindeki köşesinde TTIP müzakerelerine yer veren siyasetbilimci Bremmer, "Yeni ticaret anlaşması Atlantik'in iki yakasındaki popülizm ve şüpheler nedeniyle ölüme mahkum edilebilir" diye yazdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aydın ŞAHİNALP

Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP)  hem Avrupa hem de ABD kanadında güçlü bir muhalefetle karşı karşıya. 

TTIP müzakerelerinin son turu, başta Almanya olmak üzere neredeyse tüm Avrupa'da, ateşli protestolara neden oldu. 

Atlantik'in her iki yakasında halihazırda karşılıklı büyük bir ticaret akışı bulunurken neden TTIP'e gerek duyuldu? 

Bu hafta TIME dergisindeki "The risk report" adlı köşesinde TTIP konusunu ele alan Ian Bremmer bu soruya yanıt aradı. Strateji uzmanı Bremmer, dev anlaşmanın Atlantik'in iki yakasındaki popülizm ve şüpheler sebebiyle ölüme mahkum edilebileceğini belirtti.   

'Truva Atı' olduğu korkusu hakim
 

"Avrupa Birliği'nin (AB) ABD'deki yatırımları, AB'nin Hindistan ve Çin yatırımlarının toplamından sekiz kat daha fazla. ABD'nin AB'deki yatırımları da tüm Asya'ya yaptığı yatırımlardan üç kat daha fazla" olduğunu belirten Bremmer, "TTIP sıradaki büyük bir ticaret anlaşması olmayacak" diyor. Ve ekliyor: 

"Anlaşma karşıtlığı his Atlantik Okyanusu'nun her iki yakasından yükseliyor.  Özelikle Atlantik'in karşı tarafında TTIP'in güçlü ABD'li şirketleri AB üyesi hükümetlere baskıyla birlik genelinde güvenlik ve çevre standartlarını yıpratmaya zorlayacak bir 'Truva Atı' olduğu korkusu hakim. ABD'de başkan adayları Donald Trump ve Bernie Sanders seçim kampanyalarında TTIP'e karşı olduklarını açıklayarak oylarını yükseltmeye çalıştı. Trump zayıf karakterli ABD'li müzakerecilerin son yıllarda yaptığı anlaşmaların ülke istihdamı ve büyümesine zarar verdiğini iddia ediyor. Trump ve Sanders anlaşmanın kaybedeninin Amerikalı çalışanlar olduğunda hemfikir. "

protesto.jpg

TTIP'i 'Truva Atı'na benzeten Avrupalılar, anlaşmanın imzalanmasıyla özgürlüklerinin kıstlanacağını düşünüyor

'Brexit anlaşmayı içinden çıkılmaz bir hale sokabilir'

ABD’li siyasetbilimci Ian Bremmer, " 23 Haziran'da sandık başına gidecek İngiltere'de sandıktan AB'den ayrılma kararı anlamına gelen 'brexit'in çıkmasının TTIP müzakerelerini içinden çıkılmaz bir hale gtireceğini öne sürdü. Bremmer, " YouGov'un yaptığı son ankete göre Avrupa ekonomisinin makine dairesi konumundaki Almanya'da 2014'te yüzde 55 olan kamuoyu TTIP'e kamuoyu  desteği yüzde 18' düşerken ABD'de de yüzde 53 'ten yüzde 18'e geriledi. ABD-Avrupa ilişkileri bir süredir yıpranıyor. Ve çaresizce bir bir destek arayışında. Ancak TTIP yakın zamanda buna yardımcı olamayacak" diye yazısına son verdi. 

TTIP anlaşması nedir?

Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) ticaret ve çok taraflı ekonomik büyümeyi teşvik etmek amacı ile Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri arasında önerilen bir ticaret anlaşmasıdır. 
ABD hükümeti TTIP'i Trans-Pasifik Ortaklığı (TPP) için ortak bir  anlaşma olarak görüyor. 

ABD Başkanı Barrack Obama, dönemin Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, Şubat 2013'de yaptıkları ortak bir açıklama ile AB ve ABD arasında çok kapsamlı ticaret ve yatırım ortaklığı kurulması için müzakerelere başlama kararı aldıklarını duyurmuştu. 

Dünya gayrisafi yurtiçi hasılasının (GSYH) yaklaşık yarısını ve dünya ticaretinin neredeyse üçte birini oluşturan iki taraf, anlaşmanın sağlanması halinde gümrük vergilerini sıfırlayacak, gümrük dışı engelleri azaltacak ve yatırım kolaylıkları sağlayacak. Böylece dünyanın en büyük serbest pazarı oluşturulacak. 

 Karşılıklı yürütülen müzakerelerin 2014'te biteceği öngörlüyordu. Ancak Ekonomist Hosuk Lee-Makiyama'ya göre protestoların gölgesinde ağır aksak da ilerleyen müzakereler 2020'den önce son bulamayacak. 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir