DHT Holding, 400 milyon dolar ciro hedefliyor

Azerbaycan'ın ilk ve en büyük Türk şirketi olarak nitelendirilen DHT Holding, 2010 yılında 450 bin ton demir-çelik satışı hedefliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BAKÜ - Azerbaycan'ın ilk ve en büyük Türk şirketi olarak nitelendirilen DHT Holding, 1996 yılından bugüne kadar ülkede faaliyette olan DHT Metal'de 450 bin ton demir-çelik satışı ve 400 milyon dolar ciroyu hedefliyor.

DHT Holding'in Azerbaycan'da faaliyette olan şirketlerin tanıtımına yönelik düzenlediği basın gazisinde önce bir sunum yapıldı.

Sunumda, DHT Holding'in Azerbaycan misyonu, "Azerbaycan ve Türkiye gibi dil, din,kardeşlik ve soydaşlığın başta geldiği güçlü bağları olan iki ülke adına fark yaratan, öncü proje ve yatırımlarla hizmet vermek; toplumsal ve ekonomik anlamda çift taraflı bir katma değer yaratmaktır" denildi.

Holding'in, DHT Metal fabrikası bünyesinde 950 kişiye istihdam sağladığı vurgulanırken,bu rakamın ilerde artırılmasının hedeflendiğine dikkat çekildi.

DHT Holding'in, Azerbaycan'da yatırım yapma dayanağı olarak, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in yatırımcılara yönelik ılımlı politikaları, gösterdiği hedeflerin olumlu ve yatırımcılar için bir güvence olması gösterildi.

"Demir cevherinden sünger demirinin" üretilmesinin hedeflendiği belirtilen sunumda, DHT Metal fabrikası bünyesinde 2010 Haziran ayında açılacak yeni tesislerle "depreme dayanaklı anti-sismik demir-çelik" üretiminin yapılacağı da kaydedildi.

İlk aşamada 450 bin ton demir-çelik satışının hedeflendiği belirtilirken, hedeflenen satış cirosunun da 400 milyon dolar olduğu kaydedildi.

2010-2011 yıllarında planlanan yatırımın "Orta Grup Profil Haddehanesi" olacağı açıklandı.

DHT Holding Yönetim Kurulu Başkanı Dağıstan Turanlı ve DHT Metal Başkanı Oguzhan Turanlı, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Dağıstan Turanlı, yatırımları büyük bir özgüven içinde yaptıklarını belirterek, bu durumu, Azerbaycan yönetiminin içinde bulunduğu istikrara borçlu olduklarını söyledi.

Başka ülkelerde de çalıştıklarını ifade eden Turanlı, Holding'in Azerbaycan'da yüzde 60 oranında gücünün olduğunu kaydetti.

Turanlı, hedeflerinin 800 bin ton demir-çelik üretimi olduğunu belirterek, şu anki kapasitelerinin 450 bin ton demir-çelik üretimi olduğunu söyledi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in, "Neft (petrol) dışı sanayinin gelişmesi gerekir" sözlerini hatırlatan Dağıstan Turanlı, DHT Holdingin Azerbaycan'ın en önemli ağır sanayi kurumu olduğunu belirtti.

Azerbaycan'a 20 sene önce neden yatırım yapmaya geldiğinin sorulması üzerine de Turanlı, "Kökenlerimiz Azerbaycanlıdır. Türkiye'de özlemle bulunduğumuz yıllarda rahmetli babamın içinde bir uhde idi" dedi. Burada çalışmaktan dolayı mutlu olduklarını belirten Dağıstan, Azerbaycan ekonomisinin dünyada büyüyen ekonomiler arasında ilk sıraları aldığını söyledi.

Açıklamalardan sonra basın mensupları, DHT Metal fabrikasının demir-çelik üretim tesislerini gezdi.

DHT Metal Bakım Müdürü Nedim Göçmen, fabrikayla ilgili teknik bilgiler verdi.

DHT Holding

DHT Holding, 1980 yılından bu yana Azerbaycan'da faaliyet gösteriyor. 1996 yılında kurulan DHT Metal fabrikasıyla beraber bünyesinde Azeryem, Azertohum, Azeragro, Ast İnşaat,Socar-Asm şirketlerini barındırıyor.

Şirket Türkiye'de, DHT İnşaat, Turanlılar Dış Ticaret, Suada Denizcilik adı altında ticari faaliyetlerini sürdürüyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir