Dış ticaret rakamları beklentiler altında

Çin'de açıklanan ticaret rakamları beklentilerin altında kaldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL  - Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'de açıklanan dış ticaret rakamları beklentileri karşılamazken, veriler ülke ekonomisinin yavaşlamakta olduğuna dair endişeleri yeniden gündeme getirdi.

Verilere göre, ülkede temmuz ayında ihracat yıllık bazda yalnızca yüzde 1 artış kaydetti. Beklenti ihracatın yüzde 5 artması yönündeydi. Haziran ayında ihracat yüzde 11,3 artmıştı. Haziran ayında yüzde 6,3 büyüyen ithalat, temmuzda yüzde 4,7 artış kaydetti. İthalatın yüzde 7,2 artması bekleniyordu.

Ülkede 34,3 milyar dolar olması beklenen ticaret fazlası ise 25,1 milyar dolar olarak açıklandı.

Çin'de dün açıklanan veriler de ülkede sanayi üretimi ve perakende satışların temmuzda yavaşladığını göstermişti. Ülke ekonomisindeki zorlukların devam ettiğini gösteren tüm bu ekonomik veriler, Çin hükümetinin ekonomiye destek sağlayacak yeni adımlar atacağına dair beklentileri güçlendiriyor.
Çin ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde yüzde 7,6 ile üç yılın en düşük büyümesini kaydetmişti. Uluslararası Para Fonu (IMF) ve özel sektör analistleri, ülkenin yıllık büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize etmiş ancak büyümenin yüzde 8 civarında olacağı tahmininde bulunmuştu. Çin hükümetinin bu yıl için resmi büyüme hedefi ise yüzde 7,5 seviyesinde.

Bu konularda ilginizi çekebilir