Doktorların grevi 3'üncü haftasına girdi

İspanya'da 50 üniversitenin rektörü, eğitimde kesintileri protesto etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
 
MADRİD - İspanya'nın Madrid özerk yönetiminde, kamu hastanelerinin özelleştirilmesine yönelik programa karşı çıkan doktorların grevi 3'üncü haftasına girdi.
Madrid Uzman Doktorlar Derneği (AFEM), Madrid özerk yönetimi hükümetinin, sağlık sektörünü yeniden yapılandırma adı altında açıkladığı özelleştirme paketini geri çekene kadar, grevlerine sınırsız devam etme kararı aldı. 26 Kasım tarihinde eylemlerine başlayan Madrid'deki doktorlar, haftanın pazartesi ve perşembe günleri iş bırakma eylemi yapıyor.

Hastanelerde özelleştirmenin olması halinde sağlık hizmetlerinin çok daha pahalı olacağını ve hastane yönetiminin uzman doktorların elinden alınacağını savunan AFEM yetkilileri, eylemlere katılımın yüzde 75 civarında olduğunu belirtti.
Madrid özerk yönetiminin planına göre, 2013 yılında Madrid bölgesinde kamuya ait 6 hastanenin ve 27 sağlık merkezinin özelleştirilmesi öngörülüyor.
 
50 üniversitenin rektörü, eğitimde kesintiyi protesto etti
 
Öte yandan İspanya'da ekonomik krizin diğer bir etkisi eğitim alanında görüldü. İspanya'daki 50 kadar kamu üniversitesinin rektörü, eğitim sektöründe yapılan kesintileri protesto etti. Rektörler, kesintilerden dolayı araştırma ve yüksek eğitimin durumunun ''endişe verici'' olduğunu savunan bir manifesto okudu. ''Yatırım olmadan, kamu üniversitelerinin işleyişi amacına ulaşamayacak ve ilerleme olmayacak'' denilen manifestoda, eğitim sektöründe yapılan kesintiler sonrasında ''İspanya'nın teknolojik kalkınma trenini kaçıracağı ve araştırmaların ipotek altına alınacağı'' savunuldu.
İspanya hükümetinin açıkladığı 2013 yılı devlet bütçesine göre, yüksek eğitimde yüzde 18, Ar-Ge finansmanlarında ise yüzde 80'e varan bir kesinti öngörülüyor.