Dudley: Fed'in faiz artırımının tarihi belirsiz

New York Fed Başkanı Dudley, "ABD, ekonomisindeki zayıflığı izliyor, faiz artırımının ne zaman yapılacağı belirsiz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

New York Fed Başkanı William Dudley, ABD'de yaklaşık 10 yıldır ilk defa yapılacak faiz artırımının ne zaman yapılacağının belirsiz olduğunu ifade etti.

Dudley, yakın dönemde ABD ekonomisinde görülen şaşırtıcı zayıflığın daha geniş kapsamlı bir yavaşlamaya işaret edip etmediğinin izlenmesi gerektiğini söyledi.

Dudley'nin dün yaptığı açıklamalar, Cuma günü açıklanan zayıf istihdam artışı ve öncesindeki zayıf veriler nedeniyle Fed'in yıl ortasında faiz artırma planlarının değişebileceğine işaret etti. Dudley, dünkü konuşmasında faiz artırımının bu yıl ortası itibariyle gerçekleşebileceğine dair görüşünü tekrar etmedi.

ABD'de Mart ayı tarım dışı istihdam verisinin yanı sıra son aylarda beklentilerin altında kalan imalat ve perakende satış verilerinin "büyük ölçüde" sert kış koşulları gibi geçici etkenleri yansıttığını belirtti.

Dudley, buna karşılık ABD Merkez Bankası'nın "Mart ayı istihdam verisindeki zayıflığın, istihdam piyasasında şu anda öngördüğümden daha kapsamlı bir yavaşlama hakkında ipucu olup olmadığını" tespit etmesi gerektiğini ifade etti.

İstihdam piyasası ABD ekonomisinin az sayıdaki güçlü yönlerinden birini oluşturuyor. Buna karşılık son aylarda ivme kaybeden ve geçen ay itibariyle keskin şekilde yavaşlayan istihdam Fed'in faiz artırımını bu yılın sonuna doğru hatta 2016'da artıracağı beklentilerini güçlendiriyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir