Dünya Bankası'ndan Bosna Hersek'e uyarı

Dünya Bankası Güneydoğu Avrupa Direktörü Goldstein: ''İşsizlik, Bosna Hersek'in huzuru için bir tehdit''

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SARAYBOSNA  - Dünya Bankası Güneydoğu Avrupa Direktörü Ellen Goldstein, ülkedeki mevcut işsizliğin, Bosna Hersek'in huzuru için tehdit oluşturduğunu söyledi. 

Başkent Saraybosna'da, ''Bosna Hersek İçin İstihdam'' konulu konferans düzenlendi.  

Konferansın açılışında konuşan Bosna Hersek Başbakanı Vyekoslav Bevanda, işsizliğin genel anlamda küresel bir kriz olduğunu ve en fazla yoksul ülkelerde hissedildiğini belirtti. Bavenda, Bosna Hersek'in de bu sorunla karşı karşıya kaldığını ve yeni istihdam alanları sayesinde bu sorunu hızlı bir şekilde çözmenin yollarını aradığını kaydetti. 

Toplum içerisindeki tüm birliklerin bu sorunla mücadele etmesi gerektiğini söyleyen Bevanda, ''Birbirlerine sıkıca bağlı bir şekilde, soruna çözüm aranmalı. Bosna Hersek'teki bazı ekonomik göstergeler, kısmen de olsa çabaların sonuç verdiğini gösteriyor. Geçen yıla ait makroekonomik göstergeler, gayri safi yurtiçi hasılanın arttığını ve sanayi üretiminde gelişmelerin yaşandığını gösterdi'' diye konuştu. 

Dünya Bankası Güneydoğu Avrupa Direktörü Goldstein de Bosna'daki savaşın ardından yaklaşık 20 yıl geçtiğini ve bu süre içerisinde barış ortamının korunduğunu, bunun küçük bir gelişme olmadığını ifade etti.  

Savaşı yaşayan ve büyük acılar çeken Bosna Hersek'in bugün de önemli tehditlerle karşı karşıya kaldığını söyleyen Goldstein, bu tehditlerin barış ortamının gelişmesini olumsuz etkileyebileceğine işaret etti. Goldstein, ''İşsizlik, Bosna Hersek'in huzuru için bir tehdit. Özellikle de gençler arasında. Genç nüfusun işsizlik oranı, yaşlılarınkinden daha yüksek. Bosna Hersek halkının huzurlu bir geleceğe sahip olabilmesi için işsizlik sorunu çözülmeli'' diye konuştu. 

Bosna Hersek İş ve İşçi Bulma Ajansı, 2013 yılının üçüncü çeyreği itibarıyla, ülkedeki kayıtlı işsizlik oranının yüzde 44,8 olduğunu açıklamıştı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir