Dünya ekonomisi tehlikeli dönemeçte

IMF Başkanı Lagarde, küresel büyümedeki yavaşlama ve yüksek işsizlik oranının yol açtığı güven krizine dikkati çekti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
LAGOS - Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, "dünya ekonomisinin çok tehlikeli dönemeçte" olduğunu söyledi.
Nijerya'da bulunan Lagarde, Afrika ekonomisinin geleceğiyle ilgili yuvarlak masa toplantısında yaptığı açıklamada, dünya ekonomisinin şu an çok tehlikeli bir dönemeçte olduğunu belirtti.
Krizin yoksul ülkelere tehlikeli etkileri olabileceği uyarısında da bulunan Lagarde, küresel büyümedeki yavaşlama ve yüksek işsizlik oranının yol açtığı güven krizine dikkati çekti.
ECB 5 ülkeye 706 milyar euro para aktardı
İngiliz düşünce kuruluşu Open Europe'ın raporuna göre, ECB bugüne dek İtalya ve İspanya tahvillerinden 135,7 milyar euroluk, Yunanistan tahvillerinden 42 milyar euroluk, Portekiz tahvillerinden 18 milyar euroluk ve İrlanda tahvillerinden 14,4 milyar euroluk alım yaptı.
Sadece ikinci piyasadan tahvil alımı yoluyla PIIGS'lere 210,1 milyar euro akıtan ECB, söz konusu ülkelerin zordaki bankalarına da 495,6 milyar euro kredi açtı.
ECB'nin bu kapsamda İtalya bankalarına 153,2 milyar euro, İspanya bankalarına 116,2 milyar euro, İrlanda bankalarına 103 milyar euro, Yunanistan bankalarına 77,8 milyar avro ve Portekiz bankalarına 45,5 milyar euro sermaye sağladığı bildirildi.
Open Europe, söz konusu 5 ülkeden kaynaklanan riski 6 ayda 444 milyar eurodan 706 milyar euroya çıkan ECB'nin içine düştüğü bu durumun krizin büyüklüğünü ortaya koyduğunu belirterek, krizin kötüleşmesi halinde Euro Bölgesi'nde ülke iflasları ve ihraçlarının kaçınılmaz olduğu uyarısında bulundu.
Bu konularda ilginizi çekebilir