Dünyada her saat 40 kişi boğuluyor

Dünya Sağlık Örgütü, dünyada saatte 40 kişinin suda boğulduğunu ve erkekler arasında boğulmanın, kadınlara göre iki kat fazla olduğunu açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CENEVRE - Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünyada her yıl 372 bin kişinin suda boğulduğunu açıkladı.

Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, DSÖ'nün suda boğulmalarla ilgili ilk küresel raporu hakkında konuşan DSÖ Uzmanı Etinne Krug, yılda 372 bin kişinin küvette, havuzda, gölette, nehirde, denizde ve havuzda boğulduğuna işaret ederek bu ölümlerin çoğunun engellenebileceğini söyledi.

Dünyada saatte 40 kişinin suda boğulduğunu ifade eden Krug, "Boğulma, 1-24 yaş arası genç nüfusta, ölüm nedenleri arasında ilk 10'da" diye konuştu.

DSÖ'den yapılan yazılı açıklamada da DSÖ Direktörü Margaret Chan'ın sözlerine yer verildi. Çocuk ölümlerini azaltmak için son 10 yılda yapılan çalışmaların olumlu sonuç verdiğini belirten Chan, boğulmanın, çocukların ölüm sebepleri arasında ilk sıralarda yer aldığını vurguladı.

Dünya genelinde 15 yaş altındaki çocukların 217 bininin menenjit, 199 bininin HIV, 125 bininin kızamık ve 69 bininin veremden öldüğü belirtilen raporda, boğulmanın 140 bin 219 ile bu yaş grubundaki çocukların ölüm sebepleri arasında üçüncü sırada yer aldığı kaydedildi.

Raporda ayrıca erkekler arasında boğulmanın, kadınlara göre iki kat fazla olduğu belirlendi.

Kaçak göçmenler

Krug, bu yıl Akdeniz'i geçerek Avrupa'ya ulaşmaya çalışırken boğulan 3 bin kaçak göçmenin bu sayıya dahil edilmediğini söyledi.

Boğulma vakalarının yüzde 90'ının düşük ve orta gelirli ülkelerde görüldüğüne işaret eden Krug, özellikle Afrika, Güneydoğu Asya ve Batı Pasifik bölgelerinin yüksek oranlara sahip olduğunu söyledi.