Dünyada ‘kur savaşı’ alarmı

Geçtiğimiz hafta içinde küresel hisse senedi piyasalarında tam 2.6 trilyon doların erimesine neden olan Çin Yuanı’ndaki devalüasyon bazı uzmanlara göre dünyayı yeniden kur savaşlarına sürüklüyor. Çin’i başka ülkelerin izleyebileceği belirtiliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Evrim Küçük / DIŞ HABERLER

Daha önce piyasaların birçok kez şahit olduğu kur savaşları endişesi bir kez daha gündemde. Çin’in yılbaşından bu yana parasının değerini yüzde 1.5 aşağı çekmesinin diğer ülkeleri de devalüasyona zorlayacağı endişesi geçtiğimiz hafta içinde küresel hisse senedi piyasalarında tam 2.6 trilyon doların erimesini neden oldu. Son aylarda Azerbaycan, Vietnam ve Arjantin’de meydana gelen devalüasyonları Çin’in ve düşük petrol fiyatlarının yarattığı domino etkisiyle başka ülkelerin izleyebileceği belirtiliyor. Listenin başında ise Suudi Arabistan geliyor. 

Çin üst üste ikinci gün yuanın değerini artırarak Pekin’in daha ne kadar değer kaybına izin vereceğine dair endişeleri dindirse de, yönetimin ekonomi politikasına dair eğilimleri konusunda şüpheleri artırdı. Çinli yetkililerin piyasalar tarafından yanlış adımlar olarak algılanan önlemleri, ülkenin son 25 yılın en düşük büyümesini kaydetmeye hazırlandığı bu dönemde küresel piyasalarda Çin yönetiminin ekonomi üzerindeki kontrolünü kaybediyor olabileceği endişelerinin doğmasına da neden oldu.

yazar_yazi.png

 

Bu konularda ilginizi çekebilir