Dünyadan suikaste tepki yağdı

Rusya'nın Ankara Büyükelçi Karlov'un silahlı saldırıya uğramasına dünyadan tepki yağdı. Birçok ülkenin Ankara büyükelçileri de saldırıyı lanetledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un silahlı saldırıya uğraması sonrası dünya liderlerinden tepki mesajları geldi. Öte yandan İngiltere, ABD ve Almanya'nın Ankara Büyükelçilikleri olaya sosyal medyadaki Twitter hesaplarından tepki gösterdi.

İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore şahsi hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, Büyükelçi Karlov'un eşi Marina Karlova ile ailesine başsağlığı dileklerini iletti. Moore, "Bu korkunç cinayeti şiddetle kınıyorum. Bahane yok. Mütevazi, misafirperverlik gösteren bir profesyoneldi." dedi.

Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği de "Büyükelçi Karlov'un canice öldürülmesinden dolayı derinden şoke olduk. Rus meslektaşlarımızla birlikte yas tutuyoruz. #Ankara" mesajını paylaştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, silahlı saldırıya uğramasına ilişkin, "Kaynağı ne olursa olsun bu şiddet eylemini kınıyoruz" dedi.

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği ise elçilik hesabından Büyükelçi John Bass'in "Büyükelçi Karlov'a bu akşam düzenlenen haince saldırıyı şiddetle kınıyorum." açıklamasına yer verdi.

AB: Olabilecek en sert biçimde kınıyoruz

Avrupa Birliği Dış Eylem Servisi'nden yapılan açıklamada, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin saldırısı sonrasında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'a gönderdiği mesajı paylaşıldı.

Mogherini'nin mesajında, "Ankara’da bu öğleden sonra Büyükelçi Andrey Karlov’a gerçekleştirilen akıl almaz saldırıyı duyunca derin sarsıntı yaşadım. Ailesi, çalışma arkadaşları ve Rus yetkililerle tamamen aynı duyguları paylaşıyoruz." ifadeleri kullanıldı.

AB'nin Rusya'nın Türkiye’deki temsilcisine gerçekleştirilen bu saldırıyı "olabilecek en sert biçimde kınadığı" belirtilen mesajda, "Bu suç teşkil eden şiddet eylemi karşısında Rusya’yla dayanışma içinde olduğumuzu ifade etmek isterim." değerlendirmesinde bulunuldu.

NATO: Hiçbir mazereti olamaz

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Rusya'nın Türkiye Büyükelçisi’nin öldürülmesini kınıyorum. Ailesine ve Rus halkına başsağlığı diliyorum. Bu çirkin davranışın hiçbir mazereti olamaz." ifadesini kullandı.

AKPM: Diplomasiyi hedef aldı

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Pedro Agramunt yaptığı açıklamada, Ankara'da düzenlenen saldırıyı kınayarak, "Rusya Federasyonu'nun Ankara Büyükelçisi'ne karşı düzenlenen bu aşağılık terör saldırısını kınıyorum. Tüm Rus diplomatlarıyla birlikte, Büyükelçi Karlov'un ailesi, çalışma arkadaşları ve dostlarına başsağlığı diliyorum." ifadelerini kullandı.

Agramunt, saldırının AKPM üyesi ülkeleri hedef alan ilk saldırı olmadığına işaret ederek, "Bugünkü saldırı istikrar, barış ve uluslararası işbirliğinin temeli olan diplomasiyi hedef alan bir saldırı olarak özel öneme sahiptir" değerlendirmesinde bulundu. Agramunt mesajında Rusya ve Türkiye başta olmak üzere, terörizmle mücadelede tüm AKPM üyesi ülkelere güçlü desteklerinin süreceğini belirtti.

Avrupa Konseyi'nden başsağlığı

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ise sosyal medya aracılığıyla yaptığı kısa açıklamada, "Büyükelçi Karlov'un ailesi, arkadaşları ve Rusya yönetimine başsağlığı dilerim." ifadelerini kullandı.

Fransa: Rusya ve Türkiye'yle dayanışma içindeyiz

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande yaptığı yazılı açıklamada Rus Büyükelçi Karlov'un silahlı saldırı sonucu öldürülmesini "şiddetle" kınadığını bildirdi.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault ise yazılı açıklamasında, "Rusya Büyükelçisinin hayatına mal olan saldırıyı büyük bir üzüntüyle öğrendim. Hiçbir şey şiddet ve terörizme gerekçe gösterilemez. Bu korkunç olay karşısında Rusya ve Türkiye'yle dayanışma içindeyiz." ifadelerini kullandı.

Almanya: Bu anlamsız eylemi kınıyoruz

Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, Türkiye’de Rus elçisinin öldürülmesini sert bir şekilde kınandığı belirterek, düşüncelerinin elçinin ailesinde olduğu ifade edildi.

Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert de Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Ankara’daki Rus elçisine yapılan suikastın çok üzücü bir haber olduğunu kaydederek, Alman hükümetinin bu anlamsız eylemi kınadığını belirtti.

Bulgaristan: Geçerli hiçbir neden olamaz

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev yaptığı açıklamada, Rusya Federasyonu’nun Ankara Büyükelçisi Karlov’un öldürülmesini kınayarak, ailesine başsağlığı dileğinde bulundu.

Plevneliev şu ifadeleri kullandı:

"Dünyada radikalizmi ve insanların öldürülmesini haklı gösterebilecek geçerli hiçbir neden olamaz. Bu tür olaylar demokratik topluluğunun kararlı tepkisiyle karşılaşmalıdır."

İtalya: Mücadeleyi öncelikli hale getirdi

İtalya Başbakanı Paolo Gentiloni sosyal medya hesabından “Ankara’da Büyükelçi Karlov’un korkunç şekilde öldürülmesi dolayısıyla Rusya Federasyonu’na yakınlığımı belirtirim." ifadelerini paylaştı.

Dışişleri Bakanı Angelino Alfano da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Roma’da Rus Büyükelçisi Sergey Razov ile görüştüğünü belirterek, "Türkiye’de Andrey Karlov’un öldürülmesinden dolayı bizim kınamamızı ve taziyelerimi kendisine ifade ettim." dedi.

İtalya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada da derin infial yaratan olayın İtalya tarafından güçlü şekilde kınandığı belirtilirken, İtalyan hükümetinin, Büyükelçi Karlov’un ailesine yakınlığı dile getirildi. Açıklamada, yaşanan bu trajedinin, uluslararası partnerlerle teröre karşı yoğun bir mücadele verilmesini öncelikli hale getirdiği ifade edildi.

Yunanistan: Barbarca bir saldırı

Yunanistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Ankara’daki Rus Büyükelçi Andrey Karlov’un ölümüne yol açan terörist saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Amacı doğası gereği barışı ve diyalogu desteklemek olan bir diplomatın trajik ölümüne yol açan barbarca bir saldırıdır. Bu suikast eyleminin bölgede gerilimi arttırmaya ve bölgesel istikrarsızlığa yönelik olduğuna ilişkin endişelerimizi belirtiyoruz. Rus hükümetine ve Rus diplomatın ailesine başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz." ifadeleri yer aldı.

İspanya: Terörizm toplumda asla yer bulamayacak

İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, resmi Twitter hesabından attığı mesajında "Türkiye'de Rus Büyükelçisi'nin öldürülmesini güçlü bir şekilde kınıyorum. Terörizm, demokratik bir toplumda asla yer bulamayacak." diye yazdı.

İspanya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada "İspanya, Rusya Federasyonu'nun Türkiye'deki Büyükelçisi Andrey Karlov'a karşı yapılan saldırıyı en güçlü ifadelerle kınamaktadır ve terörizme karşı mücadelede verdiği sözleri bir kez daha yinelemektedir. İspanya Hükümeti, bu zor dönemde Büyükelçinin ailesine başsağlığı diler ve Türkiye ve Rusya hükümetleriyle dayanışma içinde olduğunu ifade eder." denildi.

Sırbistan: Tüm Rusya'nın acısını paylaşıyoruz

Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vucic yayınladığı taziye mesajında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Başbakan Dimitri Medvedev ve Rusya halkına hükümet adına başsağlığı diledi. Vucic mesajında, Sırbistan'ın Rus halkının acısını paylaştığını belirterek, "Bu olay, bir kez daha terörizmle acımasızca hesaplaşmamız gerektiğini gösterdi. Sırbistan her zaman, tüm gücüyle barışa destek olacaktır." ifadelerine yer verdi.

Sırbistan Dışişleri Bakanı İvica Dacic de mesajında, Ankara'daki terör saldırısını "şiddetle kınadığını" belirterek, "Öldürülen büyükelçinin ailesi, Dışişleri Bakanlığı ve tüm Rusya'nın acısını paylaşıyoruz." dedi.

Kosova şiddetle kınadı

Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi de resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Karlov'a yönelik hain saldırıyı şiddetle kınadığını ifade etti.

Kosova Dışişleri Bakanı Enver Hoca ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Rus büyükelçiye yönelik saldırıyı kınadığını belirterek, Kosova halkı adına büyükelçinin ailesi ve Rus hükümetine başsağlığı diledi.

Arnavutluk: Dualarımız ailesiyle

Arnavutluk Dışişleri Bakanı Ditmir Bushati de Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Rus büyükelçiye yönelik hain saldırıyı şiddetle kınadığını kaydederek, "Dualarımız onun ailesi ile birlikte. Rusya Dışişleri Bakanlığına başsağlığı diliyoruz." ifadesine yer verdi.

Avusturya: Şoka uğradık

Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, büyükelçi Karlov’a yönelik saldırıyı kınayarak, "Rus Büyükelçiye Ankara’da yapılan suikastı güçlü bir şekilde kınıyorum. Şiddetin kötü bir yansıması. Bütün dualarımız onun ailesi için." ifadelerini kullandı.

Macaristan: Mücadelenin gerekliliğini gösteriyor

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, Macar Haber Ajansı'na (MTI) yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ankara Büyükelçisine yapılan saldırıyı sert bir şekilde kınadıklarını söyledi.

Szijjarto yaptığı açıklamada, saldırı haberi dolayısıyla şoka uğradıklarını belirterek, ''Bu trajedi, terörizmin her türlüsüne karşı mücadele etmemizin gerekliliğini gösteriyor. Büyükelçinin ailesinin yanı sıra Rusya vatandaşlarına başsağlığı dileklerimizi iletiyorum.'' dedi.

Romanya: Şiddetle kınıyoruz

Romanya Dışişleri Bakanı Lazar Comanescu yaptığı açıklamada, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov’a bir mesaj göndererek, Rusya'nın Ankara’daki Büyükelçisi Andrey Karlov’un ölümüyle sonuçlanan bu akşamki saldırıyı şiddetle kınadıklarının altını çizdi.

Comanescu mesajında bir Büyükelçiye yapılan aşağılık terör saldırısı ile teröre karşı mücadelenin önemine bir kez daha değindi. Rus halkıyla dayanışma içinde olduklarını da belirten Comanescu, hayatını kaybeden Büyükelçinin ailesine de taziyelerini iletti.

İsveç: Derin bir şoka neden oldu

İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström ise resmi Twitter sayfasından Rus Büyükelçi Karlov'un öldürülmesini kınayarak, "Derin şoktayım, Rusya'nın Türkiye Büyükelçisi Andrei Karlov'a suikastı bende derin bir şoka neden oldu. Rusya'ya ve merhumun ailesini başsağlığı diliyorum." ifadelerini kullandı.

KKTC'den kınama

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, yaptığı yazılı açıklamada; Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Karlov'un silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirmiş olduğunu büyük bir üzüntü ile öğrendiğini bildirdi.

Açıklamasında, amacı ne olursa olsun her türlü terörü en sert biçimde kınadığını belirten Akıncı, Büyükelçi Karlov'un ailesi ve Rus halkının acısını paylaştığını ifade etti.

Azerbaycan'dan taziye mesajı

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığından konuyla ilgili bir açıklama yapıldı.

Karlov'un aile ve yakınlarına, Rusya Dışişleri Bakanlığı çalışanlarına taziye dileklerinin iletildiği açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

"Büyükelçi Karlov'un hayatını kaybettiği terör saldırısını şiddetle kınıyoruz. Bu terör olayının her yönü ile araştırılacağı ve suçluların hak ettikleri cezaları alacaklarından eminiz. İnanıyoruz ki Karlov'a karşı yapılan terör saldırısı, Rusya ve Türkiye'nin terörizmle mücadele azmini, işbirliği ve ortaklık çabalarını daha da güçlendirecektir."

Rusya Büyükelçisi Ankara'da suikaste uğradıRusya Büyükelçisi Ankara'da suikaste uğradı

Çavuşoğlu Moskova'daÇavuşoğlu Moskova'da

Putin: Bu saldırı bir provokasyonPutin: Bu saldırı bir provokasyon

İş dünyası saldırıyı kınadı: Amacı belliİş dünyası saldırıyı kınadı: Amacı belli

Erdoğan: Ortak soruşturma komisyonu kuracağızErdoğan: Ortak soruşturma komisyonu kuracağız

 

Bu konularda ilginizi çekebilir