Dünyanın gündemi Yunanistan

Almanya'da siyasi partilerin liderleri bugün Yunanistan için bir araya geliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Angela Merkel, Federal Meclis'te grubu bulunan partilerin liderleri ile bugün bir araya geliyor. Alman muhalefet partileri krizde gelinen noktadan Merkel'i sorumlu tuttu.

Başbakanlık binasında saat 13:30'da başlayacak kriz toplantısına Hrıstiyan Birlik (CDU/CSU) partileri, Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller Partisi ve Sol Parti genel başkanları ile Federal Meclis Grup Başkanları davet edildi.

Hükümet sözcüsü Steffen Seibert, Başbakan Merkel'in toplantıda Yunanistan krizi ile ilgili gelişmeler hakkında bilgi vereceğini söyledi.

Varuofakis: Yeni tekliflere açığız 

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis, Alman Bild gazetesine yaptığı açıklamada, IMF ve AB kurumlarının kurtarma paketinin uzatılmasının koşulları hakkında yeni ve iyi tekliflerle gelmesi durumunda, bunu gelecek hafta içinde görüşmeye hazır olduklarını açıkladı. Hükümetin, uluslararası kurumların öne sürdüğü ve kendileri açısından kabulü mümkün olmayan talepler nedeniyle 5 Temmuz'da kurtarma paketi hakkında halk oylamasına gitme kararı aldığını hatırlatan Varuofakis, Yunanistan'ın IMF ve AB kurumlarının yeni tekliflerine açık olduğunu belirterek, "Biz, vatandaşların kararlarını şekillendireceği bu süre zarfında müzakereler için yine hazır olacağız" diye konuştu. Hükümetin, vatandaşlara referandumda "hayır" oyu kullanmaları çağrısında bulunduğunu hatırlatan Varufakis, IMF ve AB kurumlarının , yeni tekliflerle gelmeleri ve anlaşmaları durumunda bu pozisyonun değişebileceğini söyledi. Varufakis, "Biz de yapmış olduğumuz çağrıyı değiştirebilir, seçmene 'evet' oyu kullanmaları çağrısında bulunabiliriz" ifadelerini kullandı. 

Samaras'tan ulusal birlik hükümeti önerisi

Yunanistan'da Başbakan Çipras ile biraraya gelen anamuhalefet lideri Antonisk Samaras, ulusal birlik hükümeti kurulmasını önerdi. 
     
Samaras, Çipras ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, "Ülkemizin Avrupa'nın kalbinde ve euro içinde yer almaya devam etmeye ihtiyacı var. 
Çipras, müzakerelere devam etmeli. Eğer bunu tek başına yapamışyor ise, büyük bir ulusal birlik hükümeti kurmayı deneyebilir" diye konuştu.

Lew: Çipras krizi çözecek adımlar atmalı

ABD Hazine Bakanı Jack Lew, dün Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde Atina ve kreditörlerin referandum öhncesinde bir çözüm bulunması için çalışmaya devam etmeleri gerektiğini söyledi.
    
ABD Hazine Bakanlığ sözcüsünün verdiği bilgiye göre Lew, Çipras'a Atina'nın reformlara bağlılık göstermesinin önemini anlatırken, tüm tarafların Yunanistan için olası bir borç rahatlatmasını konuşmaları gerektiğini de ifade etti. 
    

Bu konularda ilginizi çekebilir