ECB, Almanya'dan reformları hızlandırmasını istiyor

ECB Yürütme Kurulu Üyesi Praet, Almanya'nın dış ticaretteki olumlu gidişi sürdüremeyebileceğini bu nedenle reformları hızlandırması gerektiğini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yürütme Kurulu Üyesi Peter Praet, ihracat talebine fazla güvenen Almanya'nın reformlarını bir an önce yapması gerektiğini çünkü şimdiki olumlu ortamın devam etmeyebileceğini söyledi.

Praet, Fransız gazetesi L'Opinion'da yer alan söyleşide Almanya'nın yaşadığı ticaret fazlasının normal dışı bir durum olduğunu ve Almanya'nın ücretleri yükselterek, daha fazla yatırım yaparak veya vergileri düşürerek bir iç pazar yaratması gerektiğini söyledi.

'Anormal bir durum'

Praet, "Almanya'nın, GSYH'sının yüzde 9'una yaklaşan çok büyük cari fazlası anormal bir durum. Büyüme dış talebe gereğinden fazla bağlı. Almanya iç talep yaratmak için gerekli mali alana sahiptir" dedi.

"Bu olumlu ortam eşsiz bir fırsat yaratıyor ama bu durum devam etmeyebilir. Çünkü Almanya'nın, gelecek yıllarda karşısına çıkabilecek otomotiv endüstrisi gibi ciddi sanayi sorunları var."

Almanya karşı çıkıyor

Almanya'nın bütçesi de fazla veriyor buna rağmen Almanya daha fazla harcama yapması çağrılarını reddediyor. Almanya'nın karşı argümanı, diğer Euro Bölgesi ülkelerin kendi üzerlerine düşeni yapmaları ve bölgenin ekonomik durgunluktan çıkması için her şeyi Almanya'dan beklememeleri gerektiği yolunda.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, bir süre önce ECB'yi aşırı düşük faiz oranlarıyla alışılmamış sorunlar yarattığını ve bunun da Almanya'daki göçmen karşıtı Almanya için Alternatif partisinin yükselişine katkı yaptığını söylemişti.

Almanya ECB'nin ekonomiyi canlandırmak için aldığı olağanüstü teşvik önlemlerinin pek çoğuna karşı çıkıyor.

Schaeuble bir süre önce de, Almanya'nın ticaret fazlasından ECB'nin sorumlu olduğunu çünkü eksi faiz oranlarının euroyu güçsüz tuttuğunu söylemişti.

Schaeuble bu nedenle, ECB kendi politikasını değiştirene kadar Almanya'nın da bir değişikliğe gitmeyeceğini söylemişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir