ECB, moral vermeye çalışıyor

ECB Yönetim Kurulu üyesi Nowotny, S&P'nin attığı adımın Avrupa için tehlikeli olduğuna, bu adımın rahatlama sürecini önemli oranda zorlaştırdığına dikkati çekti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

VİYANA - Avrupa Merkez Bankasının (ECB), uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un geçen hafta bazı Euro Bölgesi ülkelerinin kredi notlarını düşürmesi üzerine ortamı sakinleştirebilmek için her şeyi yapacağı bildirildi.

ECB Yönetim Kurulu üyesi Ewald Nowotny, Avusturya televizyonunda yaptığı açıklamada, S&P'nin özellikle İtalya'nın kredi notunu iki kademe düşürmesini "çok dramatik" olarak değerlendirdi ve kuruluşun kredi notları indirimi kararının Euro Bölgesi borç krizinde hassas ortam yarattığını belirtti.

Aynı zamanda Avusturya Merkez Bankası Başkanı olan Nowotny, "ECB, durumu yatıştırmak için olanakları dahilindeki her şeyi yapacak. Ek likidite sağladık ve durumun sakinleşmesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum" dedi.

S&P'nin attığı adımın Avrupa için tehlikeli olduğuna, bu adımın rahatlama sürecini önemli oranda zorlaştırdığına dikkati çeken Nowotny, kuruluşun kredi notları indiriminin Avrupa'nın borç krizinin nasıl üstesinden geleceği konusundaki kuşkusunu yansıttığını belirtti.

Kredi derecelendirme kuruluşunun Avrupa'da uygulanan sistem konusunda şüpheleri bulunduğunu, Avrupa'da, ECB'nin çok sınırlayıcıyı politikasıyla birlikte mali konsalidasyon önlemleriyle yol alınacağını kaydeden Nowotny, Avrupa'nın müzmin borç sarmalına girmesinden kaçınmanın önemli olduğunu vurguladı.

Fransa: Notumuzun düşmesi borçlanma maliyetlerini artırmayacak

Bu arada Fransa Bütçe Bakanı Valerie Pecresse, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un (S&P) ülkesinin kredi notunu düşürmesinin borçlanma maliyetlerini artırmayacağını söyledi.

Bütçe Bakanı ve hükümet sözcüsü Pecresse, Europe-1 radyosuna verdiği demeçte, kuruluşun kredi notu indiriminin "otomatik sonuçları" olmasını beklemediğini, çünkü Fransa'nın "güvenilir" ve "kesinlikle ekonomik bir değer" olduğunu ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir