ECB'den faizlere müdahale beklenmiyor

ING Group Euro Bölgesi Başekonomisti Houte, bu hafta ECB'den yeni bir hamle beklemediklerini açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

FRANKFURT  -  Ekonomistler, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) yarın gerçekleştireceği toplantıda yeni bir faiz indirimine gitmeyeceği ve bankanın parasal genişleme programına ilişkin detayları paylaşacağı görüşünde birleşti. 

Uluslararası finans piyasaları, ECB'nin yarın Frankfurt'ta düzenleyeceği toplantıya odaklandı. AA muhabirinin sorularını yanıtlayan ekonomistlerin büyük bölümü, ECB'nin faiz oranlarında yeni bir kesintiye gitmeyeceği ve bankanın parasal genişleme programına ilişkin bir takım detayları paylaşabileceğine işaret ediyor. 

Analistler, ayrıca bölgedeki düşük enflasyonun ekonomiye bir şok etki yapması durumunda deflasyon risklerine sebep olabileceğine dikkati çekiyor. 

"Jeopolitik gerginliğin tırmanması gibi olumsuz dışsal bir şok olursa, Euro Bölgesi deflasyona düşebilir" 

ING Group Euro Bölgesi Başekonomisti Peter Vanden Houte, bu hafta ECB'den yeni bir hamle beklemediğini belirterek, "Gecelik piyasa faiz oranı zaten yüzde 0 ve ECB para piyasalarını bozabileceği ve bankaların karını düşürebileceği sebebiyle piyasa faiz oranlarının negatif olmasını istemiyor" dedi. 

Başkan Draghi'nin Jackson Hole toplantısında yaptığı konuşmada, "ECB devlet tahvillerini satın almayı kapsayan tam teşekküllü bir parasal genişleme başlatma konusunda kesinlikle aceleci değil" sözlerini anımsatan Houte, bankanın henüz faaliyete geçmeyen tedbirleri bulunduğu ve bu sebeple bunların sonucunu görmeden yeni bir adım atmayacağını vurguladı.  

ECB'nin yarın açıklayabileceği olası yeni politikalara da değinen Houte, "Şüphesiz, ECB piyasaları memnun etmek için birkaç şey açıklayacaktır. Fazla detaya gitmeden varlığa dayalı menkul kıymetler programı konusunda bir takım bilgiler açıklayacaklar diye düşünüyoruz. Özetle, bunun haricinde yeni bir şeyler olacağını düşünmüyorum" diye konuştu. 

Houte, Euro Bölgesi'ndeki düşük enflasyonun deflasyon riski oluşturma riskine ilişkin ise şunları kaydetti: 

"Enflasyon gerçekten çok düşük, ancak enflasyonun büyük bir bölümü, tüketiciler açısından satın alma gücünü artırdığı için sorun olmayan düşük petrol fiyatlarından kaynaklanıyor. Eğer çekirdek enflasyona bakarsak, gıda ve enerji fiyatları hariç, ağustosta aslında bir miktar artış gösterdi. Şu bir gerçek ki, yüzde 0,9 enflasyon çok düşük ve eğer jeopolitik gerginliğin tırmanması gibi olumsuz dışsal bir şok olursa, o zaman Avro Bölgesi'nin deflasyona düştüğünü görebiliriz." 

"ECB, parasal genişleme konusunda bir süre daha bekleyecek" 

IHS Global Insight Avrupa ve İngiltere Başekonomisti Howard Archer ise, ECB'nin Frankfurt'ta yapacağı toplantıda parasal genişlemeyi harekete geçirmeyeceğini, bir süre daha bekleyebileceğini belirtti. 

ECB'nin yarınki toplantıda olmasa bile yakın zamanda parasal genişleme yapmak zorunda kalacağını ifade eden Archer, Avro Bölgesi'nde Üretici Fiyat Endeksi'nin (ÜFE) hem aylık hem de yıllık bazda düşüş göstermesinin ECB için endişe verici bir durum oluşturduğunu kaydetti. 

Archer, bölgede büyümenin 2. çeyrekte artış göstermemesinin de ECB üzerinde baskı oluşturduğunu sözlerine ekledi. 

  
"Banka, büyüme ve enflasyon tahminini aşağıya indirebilir" 

Berenberg Kıdemli Ekonomisti Christian Schulz ise Avro Bölgesi'nin ekonomik olarak zor bir durumda olduğunu belirterek, birçok yatırımcının ve politika yapıcının ECB'den yeni bir hamle beklediğini ancak bankanın umulduğu kadar etkin davranmayacağını dile getirdi. 

Almanya ekonomisinde de sıkıntılar görülmeye başladığını ifade eden Schulz, ECB'nin büyüme ve enflasyon tahminini aşağıya indirebileceğini kaydetti. 

Schulz, başkan Draghi'nin parasal genişleme konusunda yapılacak teknik hazırlıklara ilişkin açıklamalarda bulunabileceğini vurguladı.  

Draghi'nin Jackson Hole toplantısında yaptığı açıklamaların da fazla bir katkı sağlamadığına dikkati çeken Schulz,  Draghi'nin yapısal reformların öneminden bahsetmeye devam edeceğini ancak ECB'nin herhangi bir hamlede bulunmasının yapısal reformlara bağlı olmadığını belirtti. 

  
"ECB'nin politika faizlerini 10 baz puan düşüreceğini düşünüyoruz"  

TD Securities Avrupa Derecelendirme ve Döviz Araştırma Müdürü Richard Kelly ise ECB'nin toplantıda politika faizlerini 10 baz puan düşürmesini beklediklerini belirterek, toplantıda ayrıca varlık satın alma programının işleyişine ilişkin detayların paylaşılmasını da beklediklerini aktardı.  

Euro Bölgesi'nin çok düşük enflasyon sebebiyle deflasyona girme riskinin bulunduğunun altını çizen Kelly, "Gerekli reformların gerçekleştirilmemesi durumunda deflasyon riski devam ediyor. Bu durum, ECB'nin faiz oranlarına müdahale edip etmemesiyle ilişkili değil" ifadelerini kullandı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir