EFSF'nin büyüklüğü artırılıyor

Euro Bölgesi Maliye Bakanları'ndan Avrupa Finansal İstikrar Fonunu'nun büyüklüğünün arttırılmasına onay geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
BRÜKSEL - Euro Bölgesi Maliye Bakanları, Avrupa Finansal İstikrar Fonu'nun (EFSF) büyüklüğünün artırılması konusunda fikir birliğine vardı, ancak miktarın ne kadar artırılabileceğine ilişkin bilgi verilmedi. Toplantıda, Euro Bölgesi borç krizinin aşılmasından Uluslararası Para Fonu'ndan (IMF) daha fazla yararlanılması gündeme geldi.
Euro Bölgesi'nin 17 üyesinin maliye bakanlarının oluşturduğu Euro Grubu, dün Brüksel'de toplandı. Bakanlar, fon sorunları bulunan ülkeler için yüzde 20-30 yeni tahvil ihracını garanti edecek ve yabancı yatırımcıları Euro Bölgesi ülke tahvillerini satın almaya yöneltecek ortak yatırım fonları oluşturulmasını amaçlayan ayrıntılı plan üzerinde uzlaşmaya vardı.
Euro Grubu Başkanı Jean-Claude Juncker, toplantıdan sonra düzenlediği basın toplantısında, söz konusu planın Ocak ayına kadar uygulanacağını belirtti. Juncker, finansal piyasalardaki kötüleşme nedeniyle, Euro Bölgesi liderlerinin Ekim ayı sonunda öngördüğü gibi EFSF'nin büyüklüğünün 1 trilyon Euroya çıkmasının muhtemel görünmediğini söyledi.
IMF'nin, EFSF'nin ateş gücünü desteklemesinin amaçlandığını ifade eden Juncker, "Biz ayrıca karşılıklı krediler vasıtasıyla IMF'nin kredilerinin artırılmasının hızla araştırılması konusunda anlaştık ki IMF, EFSF'nin ateş gücünü yeterince karşılayabilsin ve daha yakın işbirliği yapabilsin" dedi.
Hollanda Maliye Bakanı Jan Kees de Jager de EFSF'ye ek kaynak yaratabilmesi için IMF'ye yönelmek gerektiğini belirterek, "Avrupa'daki ya da Avrupa dışındaki ülkelerin IMF'ye daha fazla para vermeye hazır olması gerektiğini düşünüyorum. EFSF konusunda diğer çözümlere bakmalıyız ve benim aklımda IMF olabilir" diye konuştu.
G-20'den bir kaynak ise politika belirleyicilerin IMF'nin kaynaklarının desteklenmesi çabalarında şimdiye kadar ilerleme sağlanılmadığını kaydetti.
Avrupa Birliği kaynakları da Euro Bölgesi merkez bankalarının IMF'ye kredi vermesi ve IMF'nin de kendi borçlanma koşullarını uygulayarak, İtalya ve İspanya'ya kredi verebilmesi gibi bir seçeneğin ortada olduğunu söylediler.
Yunanistan kredisine onay
Euro Bölgesi Maliye Bakanları ayrıca, Yunanistan için geçen yıl hazırlanan 110 milyar Euroluk AB ve IMF kurtarma paketinin 6'ıncı kredi diliminin serbest bırakılmasını onayladı.
Söz konusu paketin 6'ıncı kredi dilimi olan 8 milyar Euroluk tutarın 5,8 milyar Euroluk kısmı AB'nin, geri kalan 2,2 milyar Euroluk kısmı ise IMF'ye ait bulunuyor.
Euro Grubu Başkanı Juncker, IMF gelecek ay başında kendine düşen dilimi onayladıktan sonra 8 milyar Euronun Aralık ayı ortasında serbest bırakılacağını ifade etti.
Bu konularda ilginizi çekebilir