'Emekliler kriz çıkardı'

Yunan hükümetinin hedefin üzerinde faiz dışı bütçe fazlası verilmesi sonrasında emeklilere Noel, yılbaşı ikramiyesi ödeme kararı alması, Euro Bölgesi'nin kurtarma fonu ESM'nin tepkisini çekti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ESM'den yapılan açıklamaya göre Euro Bölgesi'nden kreditörler Atina hükümetinin emeklilere ikramiye ödemesi yapma planı nedeniyle Yunanistan'a kısa vadeli borç rahatlatma sağlanmasına yönelik anlaşmayı askıya aldılar.

Eurogroup, 5 Ocak'ta yaptığı toplantıda Yunanistan'a borç/GSYH oranının 2060 yılına kadar yüzde 20 azaltacak kısa vadele borç rahatlatma sağlanması konusunda anlaşmışlardı.

Yunan hükümeti ayrıca, adalarda KDV'nin yüzde 30 oranında iskontolu uygulanmasına devam etme kararı alarak da kreditörleri kızdırdı.

ESM sözcüsü, "Yunan hükümetinin kararlarının ESM programındaki taahhütmlere ve hedeflere aykırı olup olmadığını değerlendiriyorlar. Bu değerlendirmeden sonra nasıl hareket edileceğine karar verecekler"diye konuştu.

Çipras hükümeti için ESM'den gelen bu açıklamaya sert tepki gösterdi. Atina, emeklilere tek seferlik ikramiye ödenmesinin görüşülmesi için parlamentoyu bugün toplantıya çağırdı.

Çipras, 8 Aralık'ta yaptığı açıklamada düşük gelirli emeklilere Noel, yılbaşı ikramiyesi olanamk 617 milyon euro ödeyeceklerini duyurmuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir