En hızlı büyüyen ülke Türkiye olacak

IMF, Avrupa'nın II. Dünya Savaşı'ndan bu yana bölgede görülen en derin resesyondan toparlanmakta olduğunu bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - IMF, Türkiye'nin, 2010 yılında Avrupa'da en hızlı büyüyen ekonomi olacağını tahmin ediyor. 

Avrupa için Ekim 2010 Bölgesel Ekonomik Görünüm Raporu yayınlayan IMF, 2009 yılında yaşanan yüzde 4.9 daralmanın ardından, 2010 yılında Avrupa genelinde GSYH'nın yüzde 2.3, 2011 yılında ise yüzde 2.2 büyümesini beklediğini bildirdi.

En hızlı Türkiye büyüyecek

IMF, diğer gelişmekte olan Avrupa ekonomileri listesinde yer verdiği Türkiye'nin bu yıl yüzde 7.8 ve gelecek yıl yüzde 3.6 büyüyeceğini öngördü.

Türkiye'nin, 2010 yılında Avrupa'da en hızlı büyüyen ekonomi olacağını da tahmin ediyor. 

IMF, Bulgaristan, Estonya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Polonya ve Romanya'yı kapsayan gelişmekte olan Avrupa ülkelerinde ise büyümenin 2010 yılında yüzde 3.9, 2011 yılında yüzde 3.8 olacağını öngördü.

Yunanistan ve Portekiz'de pozitif büyüme olmayacak

Yunanistan ve Portekiz hariç bölgede yer alan tüm ülkelerin gelecek yıl pozitif büyüme göstermelerinin beklendiğini ifade eden IMF, 2009 yılında bölgede sadece Arnavutluk, Belarus, İsrail ve Polonya'da pozitif büyüme görüldüğünü hatırlattı.

Gelişmiş Avrupa'nın 2010 yılında yüzde 1.7 ve 2011 yılında yüzde 1.6 büyüyeceği tahminine yer veren IMF, bu büyüme tahminlerinin bölgenin tarihi standandartları ve diğer gelişmiş ekonomilerle karşılaştırıldığında düşük kaldığını vurguladı. IMF, bu büyüme farkının krizin geçmek bilmeyen etkilerinden ve 2011 yılında mali konsolidasyonun hızlanacak olmasından kaynaklandığını, bu durumun iş piyasasındaki yapısal katılıkları da yansıttığını ifade etti.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir