Enerji verimliliğiyle dünya ekonomisine 18 trilyon dolar katkı

Uluslararası Enerji Ajansı'nın raporuna göre, enerji verimliliği 2035'e kadar dünya ekonomik hasılasına 18 trilyon dolar katkı yapacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Küresel ekonomi, enerji verimliliğine yapılacak yatırımlar sayesinde 20 yıl boyunca yılda yaklaşık 1 trilyon dolar kazanacak. 

Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) raporuna göre, enerji verimliliği projelerinin 2035 yılına kadar küresel ekonomiye her yıl 1 trilyon dolar civarında katkı yapması öngörülüyor. 

IEA'nın dün yayımladığı "Enerji Verimliliği" raporunda, karlı enerji yatırımlarının, enerji kaynaklarının daha etkili dağıtımına imkan vererek 2035'e kadar dünya ekonomik hasılasına 18 trilyon dolar katkı sağlaması bekleniyor.  

Raporda, 2011 yılında enerji verimliliğine yapılan yıllık yatırımların 300 milyar dolar olduğu, önümüzdeki 20 yıl içinde artarak 60 kat getiri sağlaması öngörülüyor. 

IEA raporuna göre, bu miktar ABD, Meksika ve Kanada ekonomilerinin toplamından daha büyük. 

Hedefinin enerji tasarrufu sağlanması ve karbon emisyonu azaltımı konusunda farkındalık uyandırmak olduğu belirtilen raporda, enerji verimliliğinin ekonomik büyümeye her yıl yüzde 1,1 oranında katkıda bulunacağı ifade edildi. 

Raporda ayrıca, her 1 milyon avroluk yatırımda da enerji alanındaki istihdam olanağı süresinin 8 yıldan 27 yıla yükseldiği belirtildi.  

Bu konularda ilginizi çekebilir