Erdoğan, CERN'i ziyaret etti

Başbakan, İsviçre'nin Cenevre kentindeki Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'nde

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

CENEVRE - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsviçre'nin Cenevre kentindeki Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'ni (CERN) ziyaret etti.

Erdoğan ve aralarında Devlet Bakanı Mehmet Aydın ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Egemen Bağış'ın da bulunduğu heyet, enstitüde, CERN direktörü Robert Aymar tarafından karşılandı.

Merkezde yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Aymar, uluslararası bir anlaşmayla kurulan enstitüde 2329 kişilik personelin çalıştığını, Türkiye'nin de ABD, AB Komisyonu, Rusya, Japonya, Hindistan ve İsrail ile birlikte merkezdeki önde gelen gözlemciler arasında yer aldığını kaydetti. Aymar, 100 kadar Türk araştırmacının enstitüye katkıda bulunduğunu ifade etti.

Kontrol odasını da gezen Erdoğan'a, enstitüde çalışan Türk araştırmacılar Dr. Bilge Demirköz ve Dr. Gökhan Ünel tarafından, kozmik ışınları izleyen ve kaydını tutan birimle ilgili bilgi verildi. 

Onur defterini de imzalayan Erdoğan deftere, "Türkiye, 1956'dan bu yana gözlemci statüsünde CERN ile yakın işbirliği içindedir. Türk bilim adamlarının çeşitli projelerde görev almalarının hem CERN hem Türkiye için önemli bir fırsat oluşturduğunu düşünüyorum" diye yazdı.

Başbakan, kendisine merkez hakkında bilgi veren CERN Genel Müdürü Robert Aymar'a, ziyaretin anısına işlemeli bir tabak verdi. Aymar da Erdoğan'a sanal bellek kartı ve kalem hediye etti.