Ermenistan'dan protokolleri dondurun çağrısı

Türkiye'nin önkoşul koymadan görüşmeye hazır olduğunu bildirene kadar, protokollerin meclis gündeminden çıkarılması istendi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA- Ermenistan'da, iktidardaki koalisyon hükümetinde yer alan parti konseyleri ortak açıklama yaparak, parlamentoya, Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanan protokollerin Ermenistan meclisinin gündeminden çıkarılması ve onay sürecinin askıya alınması çağrısında bulundu.

Ermeni Mediamax ajansının haberine göre, Ermenistan Cumhuriyetçi Partisi, Müreffeh Ermenistan Partisi ve Orinats Yerkir Partisinden yapılan açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın konuyla ilgili son zamanda yaptığı açıklamaların "kabul edilemez" olduğu öne sürüldü.

Açıklamada, "Son iki yıldır, parlamentodaki çoğunluk tarafından desteklenen Ermenistan Devlet Başkanı'nın, Ermenistan Türkiye arasındaki ilişkileri "önkoşul olmadan" kurmak ve geliştirmek için kayda değer adımlar attığı" belirtilerek, ABD, Rusya, Fransa ve İsviçre'nin de bu sürece destek verdiği kaydedildi.

Partilerin açıklamasında, "Ermenistan tarafının yapıcı çabalarına ve uluslararası toplumun beklentileri, sürekli olarak Türk politikasının ortaya koyduğu önkoşullarla yüz yüze kalıyor. Bu da protokollerin onaylanması sürecini çıkmaza sokuyor" denildi ve şöyle devam edildi:

"Ulusal meclisteki siyasi çoğunluk, Türk tarafının, özellikle de Başbakan Erdoğan'ın, protokollerin onay sürecinin doğrudan Yukarı Karabağ ve Azerbaycan sorunuyla bağlantılandıran son günlerdeki açıklamalarının kabul edilemez olduğu görüşündedir."

Parti açıklamasında, "Türkiye önkoşul konulmadan protokollerin görüşülmesine hazır olduğunu bildirene kadar, protokollerin onay sürecinin askıya alınması ve meclis gündeminden çıkarılmasının gerekli olduğu kanısı" ifade edildi.

"Atılabilecek adımları değerlendiriyoruz"

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özügergin, Ermenistan'da koalisyon hükümetinde yer alan partilerin parlamentoya, Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanan protokollerin Ermenistan meclisinin gündeminden çıkarılması ve onay sürecinin askıya alınması çağrısında bulunması karşısında "atılabilecek adımların neler olabileceğini değerlendirdiklerini"  söyledi.

Özügergin, Ermenistan'ın çağrısı üzerine Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı arayarak bilgi verdiğini aktardı.

Sözcü Özügergin, "Bu çağrının nasıl okunması gerektiğinin, ne anlam taşıdığının, içeriğinin analizini yapıyoruz. Atılabilecek adımların neler olabileceğini değerlendiriyoruz" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir