Esad, bir kez daha halka seslendi

Suriye Devlet Başkanı Esad, yıl sonuna kadar reformları tamamlama sözü verdi; Türkiye'ye kaçanlara 'dönün' çağrısı yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ŞAM - Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Suriye'deki olaylar başladığından bu yana üçüncü kez halkın karşısına geçti.

Sorunlarını dile getirenlerle, provokatörler arasında ayrım yapılması gerektiğini vurgulayan Esad, "Reform isteği elde silahla yapılamaz" ifadelerini kullandı.

Devlet televizyonundan halka hitap eden Esad, halkın meşru ihtiyaçlarıyla sabotajcılarınkini ayırt etmeleri gerektiğini ifade etti.

"Sabotajcıları" yasal reformlarla ilgili hareketi sömürmeye çalışmakla suçlayan Esad, sabotajcıların "küçük bir grup" olduğunu, ancak verdikleri zararın büyük olduğunu, barışçıl protestolara sızdıklarını kaydetti. Esad, bazılarının Suriye'de yaptıklarının reformlarla ilgili olmadığını, bu kişilerin sabotaj yaptıklarını ifade etti.

Türkiye'ye kaçanlara "dönün" çağrısı

Suriye'nin sürekli komploların hedefi olduğu belirten Esad: "İçeriden de bir takım desteklerle gerçekleştirilmiş komplolardır bunlar. Ben bunlara "Mikroplar" diyeceğim, her yerdeler. Bu olayların faillerinin kimler olduğu ortaya çıkarılmalı, ülkemiz mikroplardan temizlenmeli." dedi.

Ulusal diyalog ve reformların devam edeceğini vurgulayan Esad, Ağustos ayında parlamento seçimleri yapmayı planladıklarını belirtti.  Esad, Adalet Bakanlığından son affın genişletilmesi için çalışmasını isteyeceğini de bildirdi.

Suriye lideri Türkiye'ye kaçanlara da "dönün" çağrısı yaptı.

Sığınmacılar, Esad'ı protesto etti

Olaylar nedeniyle Suriye'den kaçarak Hatay'ın Altınözü ilçesinde çadırkente yerleştirilen Suriyeli sığınmacılar, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı protesto etti. "Halk yönetimin değişmesini istiyor, Beşar, çevrene değil halkına kulak ver" diye slogan atan protestocuların "Halk daha fazla demokrasi, daha fazla özgürlük istiyor" yazılı dövizleri taşıdığı gözlendi. Hatay'daki çadırkentlerde toplam 10 bin 639 Suriyeli sığınmacı kalıyor.

Göstericiler sokaklara döküldü

Öte yandan Suriye'de göstericiler, Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın konuşmasından sonra ülkenin çeşitli kentleri ve banliyölerinde sokaklara döküldü. Eylemciler, sokaklara dökülen göstericilerin, Esad'ın konuşmasını kınayarak, bunun, geniş bir siyasi değişim yönündeki taleplerini karşılamadığını dile getirdiklerini söylediler. Bir görgü tanığı da Reuters ajansına telefonla yaptığı açıklamada, İrbin kentinin banliyösünde toplanan 300 protestocunun, "Katillerle diyalog yok" sloganları attıklarını kaydetti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir