ETA, silahlı mücadeleyi bıraktı

İspanya'daki ETA örgütü, silahlı mücadeleyi ''kesin bir şekilde'' bıraktığını yineleyen bir bildiriyi geçen ay yayımladığı ortaya çıktı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MADRİD  - İspanya'nın kuzeydoğusundaki Bask bölgesinin bağımsızlığı için mücadele eden ve AB terör örgütleri listesinde yer alan ETA'nın geçen aralık ayında, silahlı mücadelenin ''kesin bir şekilde'' bırakıldığının yinelendiği bir bildiriyi örgüt içinde yayımladığı ortaya çıktı.  

ETA'nın aralık ayındaki bildirisi, Bask bölgesinde yayın yapan Gara gazetesinde bugün yayımlandı.  

ETA bildiride, silahlı mücadelenin bırakılması kararının ''stratejik önemde'' olduğunu savundu.  

Bildirinin, İspanyol jandarmasının geçen haftalarda ETA mahkumlarının arabulucularına yönelik düzenlediği ve 8 kişinin tutuklandığı operasyonda İspanyol güvenlik güçleri tarafından ele geçirildiği de kaydedildi.  

ETA Yönetim Komitesi imzası taşıyan, örgüt içine gönderilen bildiride, ETA'nın 2009 yılından itibaren aldığı kararların yüzde 80'inin örgüt içinden destek aldığı, sadece yüzde 4,2'lik kısmının karşı çıktığı kaydedildi. Örgüt içinde yeni bir askeri yapının oluşturulmaması kararının alındığını belirten ETA, önceliğini "çatışmanın aşılması'' olarak gösterse de ''aynı zamanda bağımsızlık yolunda pratik adımlar atılmalı'' diye ekledi.   

Bask bölgesinde ''derin bir İspanyol devleti krizi yaşandığını'' öne süren ETA, ''İspanyol devlet güçlerinin Bask burjuvazisi ve özerk yönetim statüsünü kullanarak Bask'taki geçiş dönemini engellemeye çalıştığını'' savundu. Bask bölgesinde iktidarda olan Bask Ulusal Partisi'nin (PNV) ''İspanyol devletinin izini sürmeye devam ettiğini'' belirten ETA, Fransa'nın tutumunu da eleştirdi. 

İspanya'da hükümetteki Halk Partisi (PP), ana muhalefetteki Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) ve Bask'taki birinci parti konumundaki PNV'den bu zamana kadar yapılan açıklamalarda, ETA'dan beklenen bildirinin ''silahlarını teslim edip, kendini feshetmek'' olduğu vurgulanmıştı. İspanya'daki terörle mücadele uzmanları, ETA'nın silahlı mücadeleye terk ettiğini ancak siyasi bir yapıya bürünmek istediğini söylü

Bu konularda ilginizi çekebilir