Etiyopyalı milletvekilinden kan alınmadı

İsrail'de Kızılhaç görevlilerinin kan bağışı kampanyası sırasında Etiyopya doğumlu siyahî bir milletvekilinin kanını almak istememesi skandala yol açtı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KNESSET- Kızılhaç, İsrail parlamentosu Knesset'te düzenlediği kan bağışı kampanyasında 32 yaşındaki Etiyopya asıllı Musevi milletvekili Tamano Shata'dan kan almadı.

Kızılhaç çalışanlarının milletvekilinin kan bağışı isteğini geri çevirmesine gerekçe olarak İsrail Sağlık Bakanlığı'nın düzenlemesini gösterdiği belirtildi.
 
Olayla ilgili bir televizyona konuşan Milletvekili Shata, Kızılhaç çalışanının Sağlık Bakanlığı'nın düzenlemesine işaret ederek sıtma ya da AIDS gibi hastalıkların bulaşma riski nedeniyle Afrika doğumlu kişilerden kan alınmadığını söylediğini anlattı.
 
Tamano Shata, "İsrail'de askerlik yapmama izin verildi ve iki çocuk dünyaya getirdim. Bana bu muameleyi yapmalarını sağlayacak hiçbir gerekçe bulunmuyor" dedi.
 
Düzenleme gözden geçirilecek
 
Knesset'te yaşanan bu skandalın ardından Sağlık Bakanlığı'nın kan bağışıyla ilgili düzenlemesi ayrımcılığa yol açtığı gerekçesiyle tartışmalara neden oldu. Liberal Gelecek Partisi milletvekillerine çağrıda bulunan Netanyahu, ilgili düzenlemenin en kısa sürede gözden geçirileceği konusunda söz verdi.
 
Pazartesi günü Knesset'deki Sağlık Komisyonu'nun, düzenlemede değişikliğe gidilmesi yönünde önerilerini sunması bekleniyor.
 
İsrail'de yaklaşık 16 yıl önce basının kan bağışlarında belirli halk toplulukların kanlarının ayrılarak imha edildiğini ortaya çıkarmasıyla Kudüs'te geniş çaplı protestolar düzenlenmişti. Son yaşanan olayla birlikte birçok milletvekili düzenlemenin Etiyopya doğumlu vatandaşlar için de geçerli olmasından şaşkınlık duyduklarını belirtti.
 
İsrail'de, yaklaşık üçte ikisi Afrika doğumlu olan ortalama 120 bin Etiyopya kökenli Musevi yaşıyor.