EURO 2016'nın ev sahibi Fransa

Türkiye, turnuvayı düzenleme şansını kaybetti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CENEVRE - UEFA EURO 2016'nın ev sahipliğini Fransa yapacak. Bugün İsviçre'de yapılan toplantının ardından verilen karar, törenle açıklandı.

Cenevre'de Espace Hippomene Kültür Merkezi'ndeki aday ülkelerin yaptığı final sunumunun ardından oy verecek 13 UEFA Yönetim Kurulu üyesi müzarekere ve oy verme için toplantıya geçti.

İngiliz Geoffrey Thompson'un başkanlığında yapılan toplantının ardından, oylama sonucunu kendisine verilen zarfı açarak UEFA Başkanı Michel Platini açıkladı. Platini, zarftan çıkan ülkeyi salondakilere göstererek, Fransa'nın kazandığını açıkladı.

UEFA'dan verilen bilgiye göre ilk tur oylamada Fransa 43, Türkiye 38 ve İtalya 23 puan topladı. Bu durumda İtalya elenerek ikinci turda Türkiye ve Fransa yarıştı.

Finalde 13 UEFA Yönetim Kurulu üyesinden 7'si Fransa'yı, 6'sı Türkiye'yi seçince tarihinde ilk kez Avrupa Futbol Şampiyonasına ev sahipliği yapmak isteyen Türkiye kıl payı elenmiş oldu.

2016'daki Avrupa Futbol Şampiyonası için 4 başvuru yapılmıştı. Fransa, İtalya ve Türkiye'nin yanı sıra ortak başvuruda bulunan Norveç ve İsveç, geçen Aralık ayında başvurularını geri çekme kararı almışlardı.

Basında yer alan haberlerde, rakip ülkelerin Türkiye'nin başvurusunun kabul edilmemesi için, turnuva tarihlerinin Ramazan ayına rastlaması ve raylı sistemin yetersiz olduğu gerekçeleriyle lobi çalışması yaptıkları ileri sürülmüştü.

Maçlar, 12 statta oynanacak

Fransa'daki şampiyonada maçlar 12 statta oynanacak. Bu statlardan Bordeaux, Lille, Lyon ve Nice'dekiler inşa aşamasında, Marsilya ve Strasbourg'da ise yenileme çalışmaları yapılıyor. Lens, Nancy, Saint Etienne, Toulouse ve Paris'teki 2 stat ise geliştirilecek.

Stadlarla ilgili son durum şöyle:

Parc des Princes (Paris): 40 bin 058 seyirci kapasiteli. Çalışmalar Ekim 2014'te tamamlanacak ve 80 milyon euroya mal olacak.

Felix-Bollaert (Lens): 40 bin 113 seyirci kapasiteli. Yenileme çalışmaları Mart 2014'te tamamlanacak ve 111 milyon euroya mal olacak.

Stade de France (Paris): 76 bin 474 seyirci kapasiteli. Gözden geçirme çalışmaları 10 milyon euroya mal olacak.

Grand Stade (Lille): 47 bin 882 seyirci kapasiteli. Yeni stat Temmuz 2012'de tamamlanacak ve 324 milyon euroya mal olacak.

Nouveau Stade (Bordeaux) 42 bin 566 seyirci kapasiteli. Yeni stat Aralık 2014'te tamamlanacak ve 200 milyon euroya mal olacak.

Grand Stade (Nice): 33 bin 470 seyirci kapasiteli. Yen stat Haziran 2013'te tamamlanacak ve 184 milyon euroya mal olacak.

Stadium Municipal (Toulouse): 37 bin 50 seyirci kapasiteli. Çalışmalar Nisan 2014'te tamamlanacak ve 56 milyon euroya mal olacak.

Velodrome Stadı (Marsilya): 65 bin seyirci kapasiteli. Çalışmalar Haziran 2014'te tamamlanacak ve 151 milyon euroya mal olacak.

Grand Stade OL (Lyon): 57 bin 628 seyirci kapasiteli. Lyon'un yeni stadı Aralık 2013'te tamamlanacak ve 320 milyon euroya mal olacak.

Meinau (Strasbourg): 36 bin 645 seyirci kapasiteli. Yenileme çalışmaları Temmuz 2014'te tamamlanacak ve 160 milyon euroya mal olacak.

Geoffroy Guichard Stadı (Saint Etienne):  39 bin 327 seyirci kapasiteli. Yenileme çalışmaları Haziran 2014'te tamamlanacak ve 75 milyon euroya mal olacak.

Marcel Picot (Nancy): 33 bin 67 seyirci kapasiteli. Yenileme çalışmaları Haziran 2013'te tamamlanacak ve 60 milyon euroya mal olacak.

"UEFA'nın güvenini boşa çıkarmayacağız"

Fransa'nın Futbol Federasyonu Başkanı Jean-Pierre Escalettes, UEFA Yönetim Kurulunun Cenevre'de EURO 2016'nın ev sahipliğinin Fransa'ya verildiğini açıklamasının ardından, bu kararı değerlendirdi.

Fransa Futbol Federasyonu Başkanı Escalettes, "Türkiye'deki ve İtalya'daki dostlarımı düşünüyorum. Kendimi onların yerine koyuyorum. Onların aylarca çalıştıktan sonra hayal kırıklığına uğramalarını anlıyorum. İtalyan ve Türk futboluna başarılar dilerim" dedi.

Escalettes, "UEFA Yönetim Kurulu üyeleri çabalarımızı takdir etti ve bize güvendiler. Önemli olan UEFA'nın güvenini almış olmak. Bu güveni boşa çıkarmayacağız. Bu bizim için çok güzel bir gün" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Gül: Hayırlı olsun

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, EURO 2016'yı organize edecek ülkenin Fransa olacağının açıklanmasının ardından salondan ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gül, "Türkiye'nin Fransa ve İtalya ile yarışması ve bu noktaya gelmesi önemli. Bir oyla kaçmış. Ne yapalım hayırlı olsun" dedi.

Adaylık sürecinde söz verilen yatırımların yapılacağına dikkati çeken Abdullah Gül, şöyle devam etti:

"Muhakkak ki futbol adına verilmiş bütün sözler zaten yapılacak. Türkiye'de zaten yapılıyor. Yeni otobanlar, hızlı trenler, yeni statlar, havaalanları... Bunlar sadece spor için değil Türk halkı için yapılıyordu. Türkiye'de olsaydı, futbol tarihinde iz bırakan bir şampiyonluk olurdu. 'Avrupa futbolunun buna ihtiyacı var' diye söyledim. Diğer ülkelerde daha önce yapılmıştı. Ama karar böyle, oylamayı böyle yaptılar. Arkadaşları tebrik ediyorum, Futbol Federasyonunu, bakanları, hükümeti... Çünkü her şeyin arkasında çok sağlam durdular. Hepimiz elimizden geleni yaptık. Yine de tebrik etmek lazım. Çünkü, Türkiye bu sınıfta yarışıyor artık, Türkiye'nin rakipleri ortada. Bunun 1 oyla kaçmış olmasına üzüldük."

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Devamlılık olacak mı? Federasyondan bu konuda talebiniz var mı?" şeklindeki soru üzerine, "Onu tabii değerlendirecekler. Otoritelerimiz karar verecek. Biz de ona göre hareket edeceğiz" dedi.

Gül, "Türkiye'nin AB üyesi olmamasıyla bu sonucun bir ilgili olabilir mi?" sorusuna ise "Hiç zannetmiyorum" diye yanıt vardi.

Bir gazetecinin "Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Türkiye'nin sunumunu izlemedi, siz tüm ülkelerin sunumunu izlediniz" şeklindeki sözleri üzerine, "Ne yapalım bunu da fair-play örneği olarak alırsınız" diyerek sözlerini tamamladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, açıklamalarının ardından Türkiye'ye dönmek üzere havaalanına hareket etti.

Erzik: Bir sürü siyasi faktör var

Sonucun açıklanmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik, Türkiye'nin 2. turda kaybettiğini belirterek, "İkinci tur önemliydi. Böyle bir sonuç tabii ki UEFA Başkanı için güzel bir sonuç değil. Fransa kazandı, ama iğne iplikle kazanmış oldu. Hayırlı olsun" dedi.

Şenes Erzik, "(UEFA Başkanı için güzel bir sonuç değil) ifadenizi nasıl okumamız lazım?" sorusuna karşılık, "Türkiye için çok iyi bir sonuç, kazanmak dışında. En fazla bu kadar oy alınabilirdi" diye yanıt verdi.

Bir gazetecinin, "Kazanmak için bizim UEFA Başkanı mı çıkarmamız gerek" demesi üzerine Erzik, "Herhalde. Bilmiyorum, yorumu öyle yazıyorsanız öyle" ifadesini kullandı.

Şenes Erzik, UEFA Başkanı Michel Platini'nin Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'i üyelerle tek tek tanıştırması, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e aynı şeyi yapmamasıyla ilgili, "Tabii ki normal değil. Her gelen Cumhurbaşkanına bunu yapması lazım. Orada hata yaptı. Cumhurbaşkanı Sarkozy, fair play'den bahsetti, fair play kuralları çerçevesinde bunu yapmaması lazımdı" dedi.

Bir gazetecinin, "23 Nisan'da Platini Esma Sultan Yalısı'nda (Bundan sonra Şenes ile ben tarafsısız) diye sizin sırtınıza vurmuştu. O dönemden sonra sizin bu duruma son derece sadık kaldığınız gözlendi ve söylendi. Aynı şeyi Platini için de söyleyebilir misiniz?" sorusu üzerine, şunları söyledi:

"Benim sadık kaldığımı bilmiyorsunuz. Herkes gönlünde bir ülke taşır. Kendi temsil ettiği ülkeyi. Onun için de çalışmalar yapar. Ben ne yaparsam herkese anlatmam. 'Şu oldu, bu oldu falanca bize oy verecek' şeklinde hiç benim ağzımdan duymamışsınızdır. Bu, arkadaşlarıma olan güven ve saygıdan ötürü. Dolayısıyla benim şu ana kadar konuşup da oy vereceğini düşündüğüm rakam 5-6 civarındaydı, 6'sı da verdi. Sağ olsunlar. Onlar hiçbir etki altında kalmadan bizim güzel projemize -sunum da çok güzeldi- oy verdiler. Daha evvel vereceklerini de söylediler. Ama bunları açıklamak hiç kimsenin yararına değil."

Şenes Erzik, kazanamayınca düş kırıklığı olmasının normal olduğunu ifade ederek, "3. kez kazanamıyoruz. Müsaade edin de 3. sefer tepki olsun. Bu sefer artık bizim kazanmamız gerekir diye düşünüyorduk, ama olmadı. Ne yapalım, gençler devam eder bundan sonra" diye konuştu.

Erzik, "Politikaya mı yenildik?" sorusu üzerine "Çok çeşitli sebepleri var. Orada oy verenlerin 2 tanesi hariç hepsi Avrupa Birliği üyesi. Bir sürü siyasi faktör var" diyerek sözlerini tamamladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir