Euro Bölgesi büyüme tahminlerini yükseltti

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's (S&P), Euro Bölgesi için 2015 ve 2016 büyüme tanminlerini yukarı yönlü revize etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Euro Bölgesi ekonomisinde toparlanmanın güçlü iç talebin desteği ile devam ettiğini belirten S&P, toparlanmanın önümüzdeki 2 yılda ivme kazanmasının muntemel olduğunu öngörmeye devam ettiklerini de vurguladı.

S&P, Euro Bölgesi için 2015 büyüme tahminini yüzde 1,5'ten 1,6'ya ve 2016 tahminini yüzde 1,7'den 1,9'a yükseltirken, üye ülkeler arasında en güçlü revizyonu ise İspanya için tahminlerinde yaptı. İspanya için 2015 büyüme tahminini yüzde 2,2'den yüzde 3'e ve 2016 tahminini yüzde 2,4'ten 2,6'ya yükselten S&P, Fransa için büyüme tahminlerinde yüzde 1,1 ve 1,4'ten 1,3 ve 1,6'ya çıkardı.

S&P'nin Avrupa, Ortadoğu ve Afrika baş ekonomisinti Jean-Michel Six yaptığı değerlendirmede, "İkinci kez çeyrek dönem ekonomik güncellemelerimiz ülkelerin çoğu için büyüme projeksiyonlarında yukarı yönlü revizyonlar içeriyor. Diğer taraftan Yunanistan krizine çözümün oldukça belirsiz olduğunun farkındayız.

En kötü durum senaryosu Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden ayrılmasını öngörüyor, ancak bu ayrılmanın diğer Euro Bölgesi ülkelerine bulaşması riski 2010-2011'den olduğu kadar yüksek değil. Evet, Yunanistan'ın ayrılmasının yol açacağı şok yatırımcılar, kreditörler ve tüketiciler arasında risk algılamalırının artmasına yol açabilir. Çünkü iş dünyası ve tüketici gaveni bizim gelecek 2.5 yıl için temel tahminlerimizde önemli bir faktör. Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkması yukarı gidişi kolaylıkla zayıflatabilir" ifadelerini kullandı.

S&P, Mart ayındaki tahminlerini gözden geiçiridrken iki pozitif trendi teyit ettiklerini belirterek, bunlardan ilkinin finansal piyasaların ECB'nin parasal genişleme programının etkisi ile olumlugörünmeye devam etmeleri olduğunu ifade etti.

S&P, ikinci olarak ise Euro Bölgesi'nin ilk çeyrekte yüzde 0,4 ile son 5 yılın en güçlü çeyrek dönem büyümesini göstermesini işaret etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir