Euro Bölgesi IFO endeksi son 1 yılın en düşüğünde

Euro Bölgesi IFO ekonomi iklimi endeksi 4. çeyrekte 102.3 puana geriledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

FRANKFURT- Euro Bölgesi IFO ekonomi iklimi endeksi yılın dördüncü çeyreğinde 118.9 puandan 102.3 puana gerileyerek, 2013 yılının 3. çeyreğinden bu yana en düşük seviyeye indi. 

Merkezi Münih'te bulunan Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü (IFO) Avro Bölgesi ekonomisine ilişkin anketin sonuçlarını yayımladı. Buna göre, Euro Bölgesi IFO ekonomi iklimi endeksi 4. çeyrekte 118.9 puandan 102.3 puana gerileyerek geçen yılın 3. çeyreğinden bu yana en düşük seviyeye indi. 

Enstitüden yapılan açıklamada, endeksin uzun vadeli ortalamanın altında seyrettiği, hem mevcut ekonomik durumun hem de altı aylık ekonomik görünümün önemli ölçüde kötüleştiği kaydedildi. 

Açıklamada, Euro Bölgesi'nde yüksek işsizliğin, zayıf talebin ve kamu sektörünün finansman açığının en öncelikli ekonomik problemlerin başında geldiği bildirildi. 

 "Tüm Euro Bölgesi ülkelerinde ekonomik durum kötüleşti" 

IFO Başkanı Hans-Werner Sinn, konuya ilişkin açıklamasında, ankete katılan uzmanlara göre, neredeyse tüm Euro  Bölgesi ülkelerinde ekonomik durumun son çeyrekte kötüleştiğini aktardı. 

Her şeyden önce Almanya'da önceki çeyreklere göre ekonomik durumun daha az olumlu göründüğünü ifade eden Sinn, şunları kaydetti: 

"Mevcut ekonomik duruma ilişkin rakamlar İtalya ve Fransa'da da düştü. Yalnızca İspanya ve Portekiz'den olumlu sinyaller geldi. Bu ülkelerde mevcut ekonomik durum değerlendirmeleri neredeyse 6 yılın en yüksek seviyesine ulaştı ancak yine de rakamlar hala çok olumsuz. Altı aylık sürede ekonomik gelişmelere ilişkin iyimserlik hemen hemen her yerde azaldı. Son ankete kıyasla ekonomik beklentilerde iyileşme gerçekleşen ülkeler Portekiz ve Slovenya oldu. Ayırca, IFO Dünya Ekonomi Anketi uzmanları, kısa vadeli faiz oranlarının önümüzdeki 6 ay boyunca değişmemesini öngörüyor." 

Bu konularda ilginizi çekebilir