Euro Bölgesi ve AB'de sanayi üretimi düştü

Sanayi üretimi mart ayında bir önceki aya göre Euro Bölgesi'nde yüzde 0,3, AB'de yüzde 0,2 azaldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

FRANKFURT - Sanayi üretimi mart ayında bir önceki aya göre Euro Bölgesi'nde yüzde 0,3, Avrupa Birliği'nde (AB) yüzde 0,2 azaldı. Euro Bölgesi'nde martta sanayi üretimi yıllık bazda yüzde 0,1 azalırken, AB'de ise yüzde 0,5 arttı.  

Avrupa İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) açıkladığı verilere göre, 18 üyeli Euro Bölgesi'nde mevsimsellikten arındırılmış mart ayı sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 0,3 azalış kaydetti, söz konusu oran 28 üyeli AB'de de yüzde 0,2 oldu.

Martta sanayi üretimi yıllık bazda ise Euro Bölgesi'nde yüzde 0,1 azalırken, AB'de yüzde 0,5 yükseldi.

Euro Bölgesi'nde bir önceki aya kıyasla yüzde 0,3'lük sanayi üretimi azalışına, ara malı üretimi yüzde 0,8, dayanıksız tüketim malları üretimi yüzde 0,5, enerji üretimi yüzde 0,4 ve sermaye malları üretimi yüzde 0,3 olumsuz etki yaparken, dayanıklı tüketim malları üretimi sabit kaldı.  

AB'deki yüzde 0,2'lik aylık artışta ise yüzde 0,6 ile enerji üretimi yüzde 0,5 ile ara malı üretimi, yüzde 0,4 ile dayanıklı tüketim malları, yüzde 0,2 ile sermaye malları ve yüzde 0,1'le de dayanıksız tüketici malları olumsuz etki yaptı.

 AB ülkeleri içinde sanayi üretiminde aylık bazda en fazla artış yüzde 5,6'lık oranla İrlanda'da gerçekleşirken, en fazla azalış ise yüzde 4,8 ile Portekiz'de belirlendi.  

Enerji üretimi yıllık bazda Euro Bölgesi'nde yüzde 11,9 azaldı

Euro Bölgesi'nde sanayi üretiminin yıllık bazdaki azalışa en fazla olumsuz etkiyi enerji sektörü yaptı. Enerji üretimi yıllık bazda yüzde 11,9 azalırken dayanıklı tüketici malları üretimi ise yüzde 0,9 azaldı. 

AB'de ise sanayi üretiminin yıllık yüzde 0,5 artmasında, ara malı üretiminin ve dayanıklı tüketim malları üretiminin yüzde 3 artması etkili oldu.   

Öte yandan yıllık bazda AB üyesi ülkeler içinde sanayi üretiminin en fazla arttığı ülke yüzde 13,5 ile Lüksemburg olurken, en fazla azalış ise yüzde 12,5 ile Hollanda'da kaydedildi. 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir